1000 euro boete geëist tegen wethouder en raadslid vanwege lekken

21 oktober 2019 om 15:52
nl
Als het aan de officier van justitie ligt moeten zowel raadslid Sjef van Creij als oud-wethouder Jos van Son 1000 euro betalen. Ze worden beiden verdacht van het lekken van vertrouwelijke informatie, twee jaar geleden tijdens de procedure voor een nieuwe burgemeester van Den Bosch.
Geschreven door

Het Rosmalense raadslid van Creij zou de naam van de eerste kandidaat, Jan Hamming, gedeeld hebben met voormalig wethouder Jos van Son en tevens toespelingen hebben gemaakt over de politieke kleur van de beoogde kandidaat. De zaak diende maandag bij de rechtbank in Den Bosch.

's Ochtends moest Van Creij voorkomen, 's middags Van Son. Het raadslid ontkende tijdens de zitting nogmaals dat hij gelekt zou hebben. Steeds als er namen genoemd werden zei hij dat ze maar moesten afwachten. Dat in het geruchtencircuit al eerder de naam van Jan Hamming viel, erkent Van Creij, maar zegt nogmaals dat hij dat nooit bevestigd heeft. Wel geeft hij toe dat hij 'op het randje' heeft gemanoeuvreerd over de politieke kleur van de beoogde burgemeester.

Van Son zegt het niet eens te zijn met de onderzoeksmethoden van het OM. Hij voelde zich geïntimideerd en vond het buiten proportioneel dat zijn dochters werden afgeluisterd. "Het ging er om een daadkrachtig beeld neer te zetten en niet om waarheidsvinding," aldus van Son.

Woede bij commissaris
De procedure, waarin uiteindelijk Jack Mikkers burgemeester van Den Bosch werd en 'eerste keus' Jan Hamming naar Zaanstad vertrok, werd uitvoerig in het Brabants Dagblad beschreven. Inclusief de namen van de sollicitanten op de vacature in Den Bosch. Tot woede van commissaris van de koning Wim van de Donk, die justitie inschakelde om het lek op te sporen.

Die kwam uiteindelijk uit bij Sjef van Creij en Jos van Son. Het tweetal, voorheen vrienden en partijgenoten, lijkt inmiddels met elkaar te zijn gebrouilleerd en komt met tegenstrijdige verhalen over de gebeurtenissen van twee jaar geleden.

De officieren van justitie waren maandag helder in hun oordeel: “Door dit lek is het vertrouwen van burgers in de integriteit van het openbaar bestuur ernstig geschaad. Dat is een ernstige zaak en het vraagt in onze ogen om een duidelijke strafrechtelijke reactie, ook met het oog op toekomstige benoemingsprocedures.”

Wachten op privacy instellingen...

"U komt over als een goedzak", aldus de rechter tijdens de zitting tegen Sjef van Creij. "U lijkt me een wat naïeve man", aldus de officier van justitie, nadat Van Creij nogmaals had aangegeven hoe hij zich in deze zaak naar eer en geweten heeft opgesteld.

Doordat de zaak al zo lang voortsleept, waarbij Van Creij zelfs een paar dagen achter slot en grendel heeft doorgebracht, lijkt de strafeis van 1000 euro mild en ook bedoeld om snel een punt achter deze zaak te kunnen zetten.

De rechter doet op maandag 4 november uitspraak.

 

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.