Overlastgevende bevers worden in Boxmeer eindelijk verjaagd, of toch niet?!
Een jaar geleden begon de ellende voor hem. ‘"Toen ontdekten we de eerste verzakkingen bij de brug en dat is de enige toegangsweg tot het zorgcentrum", vertelt Kees Swaanen. "Je mag een bever niet zomaar wegjagen. Daar moet je een ontheffing van de provincie voor hebben."
Dat leverde voor hem nogal wat frustratie op. Maar na maanden wachten konden maandag de werkzaamheden dus beginnen. En dat is ook hard nodig vertelt natuurkenner Peter Philipsen. ‘’De gangen die de bever maakt, zijn zo groot dat er een mens doorheen kan kruipen. De gangen kunnen wel 35 meter lang worden. Met zijn poten, die zo groot zijn als mensenhanden, verwoest hij de brug hier.’’
Geen nieuw koppeltje
Daarom is Swaanen ook blij dat de bever nu verjaagd kan worden. "We proberen de bever zoveel mogelijk te ontzien. We denken dat hij gaat vluchten. Maar we proberen vooral te voorkomen dat er in het voorjaar weer een nieuw koppeltje komt." Daarom wordt onder water betongaas geplaatst in de hoop dat hierdoor geen nieuwe bevers komen.
Om acht uur maandagochtend begon het grondverzetbedrijf onder het toeziend oog van een ecoloog. ‘’De ecoloog moet erbij zijn volgens de vergunning’’, weet Swaanen. De frustratie was dan ook groot toen die deskundige rond de middag weg moest. Hierdoor kwam het verjagen van de bevers na een paar uur al stil te liggen. Swaanen: "Ik hoop dat het hierna wat vlotter gaat. Het heeft al lang genoeg geduurd." Dinsdag gaan de werkzaamheden verder.