‘Als het misgaat in Volkel, vallen er vanwege de kernwapens die daar liggen 9000 doden’
Zembla sprak met de expert nadat het televisieprogramma ontdekte dat Nederland niets te zeggen heeft over de vijftien tot twintig Amerikaanse B61-atoombommen die in Volkel liggen. Nederland heeft namelijk geen vetorecht bedongen bij het inzetten van Amerikaanse kernwapens vanaf de vliegbasis Volkel, aldus het onderzoek.
Als er iets misgaat met de bommen, bepalen Amerikaanse militairen hoe dicht onze hulpdiensten bij de rampplek mogen komen. Dat zou allemaal blijken uit debatverslagen uit 1960 en 1970 die liggen opgeslagen in de bibliotheek van de Tweede Kamer.
Wanneer de president van de Verenigde Staten besluit dat de Koninklijke Luchtmacht kernwapens moet gebruiken, dan heeft een Nederlandse vlieger dat uit te voeren, concludeert Zembla.
Nieuwe bommen
De vijftien tot twintig Amerikaanse vrijeval bommen die sinds het begin van de jaren zestig op Volkel liggen, zijn verouderd en worden binnenkort vervangen. Bij het nieuwe model, de B61-12, kan de explosieve kracht worden ingesteld van 1 tot 50 kiloton. Dat is ruim drie keer de kracht van de bom die in 1945 Hiroshima verwoestte.
Volkel
Op straat in Volkel zijn de reacties gemengd. Veel mensen reageren schouderophalend: "Als we gaan dan gaan we met z'n allen," zegt een vrouw die zich totaal niet druk maakt om de wapens. "Ja ik schrik wel als ik hoor wat die Amerikanen dan allemaal mogen," zegt een ander. "Ik vind sowieso dat alle kernwapens uit de wereld moeten verdwijnen."
Niet voorbereid op ongelukken
Bij het vervangen van de B61 zullen bommen door de lucht worden vervoerd. Dat is niet zonder risico. “Nederland is daar niet op voorbereid, de Amerikanen wel”, zegt hoogleraar Veiligheid Ira Helsloot in het programma.
De hele uitzending van Zembla met de naam ‘Doelwit Volkel’ is donderdagavond om 21.10 uur te zien op NPO 2.