Auto's van defensiepersoneel Gilze-Rijen en Woensdrecht jarenlang gesaboteerd
Enkele tientallen werknemers zijn hier slachtoffer van geworden. In enkele gevallen verloren slachtoffers een wiel. Tot nu toe is er alleen materiële schade geleden.
Getuigenoproep
Een woordvoerster van de Koninklijke Marechaussee bevestigt berichtgeving hierover door De Telegraaf. Een strafrechtelijk onderzoek naar de zaak wordt geïntensiveerd, aldus de woordvoerster. Donderdag heeft de marechaussee een getuigenoproep gedaan onder alle medewerkers van Defensie.
Behalve de bases in Brabant waren ook marinevliegkamp De Kooy in Den Helder en het hoofdkwartier van de Koninklijke Landmacht, de Kromhout Kazerne in Utrecht, doelwit van vernielingen. In de loop der jaren heeft de sabotage plaatsgevonden op locaties van Defensie in het hele land.
Wielbouten controleren
De marechaussee roept medewerkers op voor het rijden de wielbouten te checken. Als die los zitten, moeten ze dat melden zodat vingerafdrukken afgenomen kunnen worden.
De getuigenoproep houdt in dat de marechaussee hoopt op informatie van mensen die zelf slachtoffer zijn geweest van het losdraaien of die meer weten van deze praktijken. Er zijn nog geen tips binnengekomen. De marechaussee heeft nog geen idee wie er achter de sabotage zit. Het wordt niet uitgesloten dat het om medewerkers van Defensie gaat.
De militaire vakbond AFMP is geschokt. "Het is volstrekt onacceptabel dat de veiligheid van de medewerkers in het geding is", aldus een woordvoerster tegen De Telegraaf. De bond is blij dat de zaak hoog wordt opgenomen.