'Jongen die Hitlergroet leek te brengen is vogelvrij verklaard, want internet is lekker anoniem'
“Online voelen we ons anoniemer”, legt Antheunis uit. Ze is hoogleraar aan de Universiteit van Tilburg. “We durven ons makkelijker negatief of extreem over iemand uit te laten. Ook omdat we niet zien wat de schade is die we aan de ander toebrengen.”
Die anonimiteit zorgt dus voor ongeremdheid, maar zorgt er volgens Antheunis ook voor dat we ons makkelijker bij zo’n groep aansluiten. “We hebben het gevoel dat we binnen zo’n groep allemaal gelijk zijn, terwijl je je in het echte leven misschien helemaal niet bij de andere groepsleden hoort.”
En eenmaal aangesloten bij zo’n groep, gaat het van kwaad tot erger. “We voelen ons gesterkt, verliezen onze eigen identiteit en schakelen over op kuddegedrag waarbij nog nog extremere standpunten op een nog hardere manier worden geuit”, legt Antheunis uit.
'In werkelijk niet zo asociaal'
Volgens de hoogleraar kun je het vergelijken met een groep voetbalsupporters. “Ze zijn voor een bepaald team. Ze zitten in een groot stadion. Ze roepen allemaal dingen over de tegenstander. Ze zijn in werkelijkheid misschien niet zo asociaal, maar omdat de hele groep het doet gaan ze als het ware op in de groep. Ze verliezen hun eigen normen en waarden en gaan mee met de groepsnormen en waarden die op dat moment spelen. En dat gebeurt ook online.”
“Het is een vicieuze cirkel”, zegt Antheunis. "De extremiteit neemt in dit geval toe. Steeds meer mensen maken zich schuldig aan steeds extremere verwensingen. Het fatsoen brokkelt af. Naam en toenaam worden genoemd terwijl dat soms nog helemaal niet duidelijk is of het wel de jongen van de 'Hitlergroet' is. Eigenlijk is hij gewoon vogelvrij verklaard.”