'Herrie Gilze-Rijen blijft', actievoerster niet blij met plannen van Defensie voor vliegbasis

26 november 2019 om 13:29
nl
De geluidsoverlast van vliegbasis Gilze-Rijen zal nauwelijks afnemen, zegt Jeanine van Hapert van Heliwerkgroep Grote Spie. "We zijn blij gemaakt met een dode mus", zegt ze. De groep is niet blij met de voorlopige visie van het ministerie van Defensie op honderden reacties op het zogeheten luchthavenbesluit. Volgens de actievoerster durft Defensie het niet aan simpele en praktische maatregelen te nemen om de herrie van helikopters terug te dringen.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

In het ontwerp-luchthavenbesluit staat welke activiteiten Defensie wil uitvoeren op de vliegbasis. Hierop én op het onderzoek waarin de gevolgen voor het milieu worden besproken, zijn ruim achthonderd zienswijzen (oordelen/standpunten) ingediend. Ook is, door Van Hapert, een petitie overhandigd. Defensie heeft al deze opmerkingen beoordeeld en kwam dinsdag met zijn voorlopige reactie.

Niet minder vliegactiviteiten
Hierin staan onder meer de volgende punten:

  • De inzet van hypermoderne simulatoren zal niet leiden tot minder vliegactiviteiten.
  • Er blijft ruimte voor de tijdelijke stalling van jachtvliegtuigen, wanneer die toestellen niet terechtkunnen op onder meer Vliegbasis Volkel.

Volgens Van Hapert voorspelt dit weinig goeds voor de leefbaarheid van dorpen als Hulten en Molenschot. Omdat niet helemaal zeker is hoe vaak er op de vliegbasis wordt gevlogen, zal ook de bouw van nieuwe huizen in deze dorpen stil blijven liggen, zo verwacht ze.

'Rondjes boven de basis'
Ze baalt ervan dat Defensie ook ruimte openlaat voor vliegactiviteiten na elf uur ’s avonds. Van Hapert vindt het verder jammer dat het erop lijkt dat aankomende piloten niet met simulatoren ervaring gaan opdoen, maar dat dit zal gebeuren met ‘rondjes boven de basis’.

Positief is wel dat Defensie besloten heeft om Gilze-Rijen níet te reserveren voor het oefenen met de NH90 helikopter. Van Haperen is ook blij met de handreiking uit Den Haag om een meetnetwerk aan te leggen om de zogeheten ‘rattle noise’ in beeld te kunnen brengen. ‘Rattle noise’ staat voor de trillingen die in huizen worden gevoeld door het geluid van helikopters. Afhankelijk van de uitkomst van de metingen neemt Defensie zo nodig maatregelen.

'Stillere helikopters?'
“Maar waarom wordt niet gekozen voor stillere helikopters als de vloot toch moet worden vernieuwd? Hierover wordt met geen woord gerept”, aldus Van Haperen. “Ik heb begrip voor extra inzet bij calamiteiten, maar volgens mij kan Defensie meer doen om de structurele overlast die mensen ervaren terug te dringen.”

Hoe ver Defensie daadwerkelijk wil gaan, is de vraag. Het ministerie ziet de reactienota als het begin van een overlegronde met omwonenden.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.