Waarom wij kleiner (maar minder dik) zijn dan andere Nederlanders

27 november 2019 om 17:00
nl
Na de Limburgers zijn de Brabanders de kleinste Nederlanders. De gemiddelde Brabantse man is 1,79 meter lang en de gemiddelde vrouw 1,66 meter. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Profielfoto van Youssef Zerrouk
Geschreven door
Youssef Zerrouk

Nederlanders zijn sinds 1981 langer en zwaarder geworden. Landelijk gezien waren mannen vorig jaar gemiddeld 1,81 meter. Dat is 3,8 centimeter langer dan in 1981. Tegelijk werden mannen bijna 9 kilo zwaarder. Vrouwen werden 1,5 centimeter langer en kwamen zo uit op 1,67 meter. Zij werden 7 kilo zwaarder.

Maar waarom zijn Brabanders korter dan de gemiddelde Nederlander? Vier factoren zorgen voor een lagere gemiddelde lengte:

  • Meer oude mensen,
  • Meer mensen met een niet-westerse achtergrond,
  • De sociaal-economische verschillen per regio.
  • "Ook de gezondheid kan een verklaring zijn", zegt een woordvoerster van het CBS. "Zo lijken mensen die minder eiwitten eten over het algemeen kleiner te zijn."

Meer vergrijzing
Uit cijfers van het CBS over 2016 blijkt dat de vergrijzing in Brabant net iets boven het landelijk gemiddelde ligt. Zo’n 18,8 procent van de Brabanders was toen 65 jaar of ouder. Het landelijk gemiddelde is 18,2 procent. Verklaring hiervoor is volgens het CBS dat jongeren naar de Randstad trekken om te studeren of te werken. Het aantal jongeren stijgt daar namelijk.

Wat gewicht betreft doen we het beter dan de gemiddelde Nederlander en het percentage mensen met overgewicht (49,1) is het op twee na laagste van Nederland.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.