Hoe bouw je een voetgangersbrug op het puntje van een driehoek?
Het nieuwe bruggetje vervangt een oud bruggetje dat zestig jaar geleden handmatig op het puntje van ‘de beer’ werd gebouwd door militairen. Gijs Sars van aannemersbedrijf Verlouw is vol ontzag wat de soldaten destijds hebben gepresteerd. “Nu hebben we hoogwerkers en computers om van alles te berekenen, maar die soldaten hadden dat allemaal niet. Uiteraard was er wel een ontwerp en een tekening, maar ze hebben alles handmatig gedaan. Echt een huzarenstukje.”
Petje af
Sars is ook onder de indruk van de historische constructie, die anno 2019 opnieuw wordt toegepast. “De beer heeft de vorm van een driehoek en op het puntje daarvan is destijds een omgekeerde V gezet. Die omgekeerde V vormt de basis voor de hele constructie, echt heel bijzonder. Zo goed, dat die constructie nu opnieuw wordt toegepast.”
15.000 kilo
De historische waterkering krijgt met de brug op het puntje van de beer, een gewicht te dragen van ongeveer 15.000 kilo. “Geen enkel probleem”, zegt Huub Verlouw van het aannemersbedrijf. “Dat kan deze beer makkelijk dragen, bij hoogwater kan er aan een kant zelfs een paar meter water tegen staan. Dat geeft een enorme druk. De bouwers van toen hebben een topprestatie geleverd.”
Op de website kenniscentrum waterlinies staat te lezen dat de bouw van de vesting Woudrichem al in 1583 begon. Het technisch bijzondere bruggetje zal half december klaar zijn.