Wc's geïnspecteerd, magnetrons opengeschroefd: zoektocht naar smokkelwaar in gevangenis gaat verder

6 december 2019 om 13:34
nl
De zoektocht naar smokkelwaar in de gevangenis in Grave is vrijdag hervat. Omdat er een sterk vermoeden bestaat dat er verboden spullen zijn, zit de PI al een paar dagen potdicht voor bezoekers. De hele gevangenis wordt ondersteboven gehaald. Beeldend schetst woordvoerder Robert Meijer hoe het er nu achter de hermetisch gesloten deuren van de PI Grave aan toegaat.
Profielfoto van Marjanka Meeuwissen
Geschreven door
Marjanka Meeuwissen

"Toiletpotten worden grondig onderzocht, plafonds worden geïnspecteerd, sportzalen en recreatieruimtes worden uitgekamd. Alles wordt minutieus doorlopen. En dat neemt tijd in beslag", vertelt de woordvoerder van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI). Uiteraard ontsnappen ook de cellen niet aan de aandacht van de speurders.

"Het kan zomaar zijn dat dan de deurrubbers van de koelkast worden losgehaald, of dat de tv of de magnetron wordt opengeschroefd. En kleding wordt uiteraard ook bekeken."

Meijer vervolgd: "Dit soort acties houden we steeds vaker. Het past bij de wens van de minister om de strijd tegen smokkelwaar nog steviger te voeren."

Verboden voor bezoekers
De PI in Grave herbergt maximaal 445 gedetineerden. Meestal zitten alle cellen aardig vol. De bewoners zijn vanwege de zoektocht nóg verder afgesloten van de buitenwereld dan anders. Bezoekers zijn op het moment niet welkom in de PI. Alles om de kans op een succesvolle zoekactie zo groot mogelijk te maken.

Het gevangenispersoneel krijgt bij de actie hulp van de zogeheten Landelijke Bijzondere Bijstandseenheid. "Zij zijn onder meer gespecialiseerd in zulke grootschalige zoekacties." Dat is nodig, want gedetineerden blijken steeds weer manieren te vinden om verboden zaken binnen te krijgen. "We weten bijvoorbeeld dat er dingen over de muur worden gegooid. Dus controleren we de luchtplaatsen voor de gedetineerden naar buiten gaan."

En natuurlijk gebeurt er meer:

  • Nieuwe gedetineerden worden gevisiteerd (lichamelijk onderzoek) en na bezoek gebeurt dat ook steekproefsgewijs.
  • Gedetineerden, bezoekers en medewerkers moeten door een metaaldetector.
  • Tijdens bezoekuren, het uitgelezen moment om verboden waar over te dragen, wordt er scherp toezicht gehouden.
  • Er is cameratoezicht.
  • Er zijn celcontroles.
  • Kleding die door familieleden wordt ingevoerd, wordt gecontroleerd.
  • Drugshonden en telefoonhonden worden ingezet.

Telefoonhonden
"We hebben apparatuur waarmee we door de gangen kunnen lopen, 's avonds als de gedetineerden allemaal in hun cel zitten. Die apparatuur geeft aan dat er ergens in de buurt een mobiele telefoon is. Speciaal opgeleide telefoonhonden kunnen ons helpen om de exacte locatie te bepalen."

Ondanks al die maatregelen en controles lukt het gevangenen nog steeds om smokkelwaar naar binnen te krijgen. En dat is een doorn in het oog van de verantwoordelijke minister, Sander Dekker. "Hij heeft meer geld toegezegd voor bijvoorbeeld de inzet van drugshonden en nieuwe apparatuur."

Ondertussen is het sinds 1 november strafbaar om contrabande, smokkelwaar dus, de gevangenis binnen te brengen. Dit geldt niet alleen voor zaken die sowieso bij wet verboden zijn, zoals drugs en wapens, maar ook voor bijvoorbeeld mobiele telefoons. Lever je een mobieltje af binnen de gevangenismuren, dan loop je de kans zelf voor maximaal een halfjaar achter die muren te belanden.

En voor een gedetineerde zijn de sancties op het hebben van verboden middelen zwaarder geworden. Voor het bezitten van een mobiele telefoon, kan je voor veertien dagen in de strafcel verdwijnen. Heb je bijvoorbeeld harddrugs in je bezit, dan loop je ook nog het risico overgeplaatst te worden.

Resultaten
Hoe lang de zoekactie in Grave nog duurt, is niet bekend. Of er daadwerkelijk smokkelwaar is gevonden, wordt pas bekendgemaakt als de zoektocht is afgerond.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!