Gonzende bijenkorf en serene rust: ‘Er is voor iedereen plek bij de Tilburgse LocHal’

8 december 2019 om 09:34
nl
“Het is één van de laatste plekken waar je samen kan komen, zonder te betalen”, verklaart architect Ingrid van der Heijden, die de Tilburgse LocHal heeft ontworpen. De Tilburgse 'huiskamer' werd vrijdag bekroond tot het beste gebouw van de wereld. Het imposante pand blonk uit omdat de aanpassingen op het monument zorgen dat iedereen er een plekje kan vinden.
Profielfoto van Susan Docters
Geschreven door
Susan Docters

De voormalige fabriekshal in de Spoorzone werd getransformeerd tot multi-inzetbaar gebouw en opende eerder dit jaar haar deuren. “Je kan er een boek zoeken, lezen, koffie drinken, vergaderen en er zijn labs waar mensen samen nieuwe dingen maken”, zegt Van der Heijden, mede-eigenaar van architectenbureau Civic Architects.

'Kennis halen én maken'
Het sociale aspect is één van de thema’s waarmee de Tilburgse LocHal hoog scoorde bij het World Architecture Festival. “Boven is het heel rustig. Beneden is het net een gonzende bijenkorf. Je kan er kennis halen én maken, dat is wereldwijd heel vernieuwend.”

De transformatie van het monument is bij de internationale jury ook een reden voor deze overwinning. Het gebouw is heel open en zo ruimtelijk ingericht dat er ook evenementen plaats kunnen vinden, legt Van der Heijden uit.

Tekst gaat verder na de foto.

Half voetbalveld aan textiel
Daarbij was ook een warme sfeer belangrijk, de architecten werkten daarvoor samen met lokale ondernemers. “Er hangt bijvoorbeeld meer dan een half voetbalveld aan doeken in de hal. Die zijn door het Tilburgs TextielMuseum speciaal ontworpen voor dit project.”

Het duurzame karakter van het pand sprong ook bij de jury in het oog. In het gebouw zijn bijvoorbeeld verschillende klimaatzones gerealiseerd. “Het is een enorm pand. Het zou ontzettend veel kosten om dit volledig te verwarmen. Sommige ruimtes zijn wel zeventien meter hoog.”

Semi-buitenklimaat
In de hal heerst een semi-buitenklimaat, legt van der Heijden uit. “Daar is het minimaal 16 en maximaal 31 graden. En in het trappenhuis wordt bijvoorbeeld alleen de balustrade verwarmd. Heat the people, not the building.” Zeer efficiënt, vindt ook de jury.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.