Geldautomaten worden 's nachts uitgezet om het plofkrakers moeilijker te maken
De automaten worden wel uitgezet, maar niet leeggehaald, benadrukt een NVB-woordvoerder. Bekend is dat plofkrakers via de geldlade een explosief naar binnen proberen te schuiven. Als die lade dichtblijft, kan dat niet. Zo is het volgens de woordvoerder moeilijker voor plofkrakers om geldautomaten met succes leeg te halen. Verdere details over de maatregel geeft hij niet.
Onder meer in Breda, Tilburg en Zundert vonden onlangs gewelddadige plofkraken plaats. De nachtsluiting heeft volgens de NVB beperkte gevolgen. Minder dan twee procent van alle geldopnamen bij automaten die buiten staan, gebeurt 's nachts.
Het 's nachts uitzetten van de geldautomaten volgt uit het overleg van maandag tussen minister Grapperhaus van Justitie, minister Hoekstra van Financiën en de NVB is gekomen.
Al honderden automaten gesloten
Eerder al maakte ABN AMRO bekend honderden geldautomaten te sluiten na een reeks plofkraken. Ook hierbij wordt rekening gehouden met een goede bereikbaarheid en beschikbaarheid van contant geld. Ook worden automaten die op plekken staan met een verhoogd risico voor omwonenden zoveel mogelijk naar veiligere plekken verplaatst.
Verder komt er snel onderzoek naar een nieuwe maatregel om bankbiljetten bij een plofkraak onbruikbaar te maken. Zodat er voor criminelen niets meer te halen valt. Deze maatregel zou zo snel mogelijk moeten worden toegepast.
'Ondermijning van samenleving'
"Plofkraken ondermijnen onze samenleving", zegt NVB-voorzitter Chris Buijink. "We kunnen er niet in berusten dat er elke paar dagen een explosief afgaat in ons land, niet zelden in de buurt van woningen. Ik ben daarom blij dat we vandaag met de ministers en alle betrokken instellingen een front vormen tegen deze ontwrichtende vorm van criminaliteit."
Dit jaar zijn er volgens de NOS tot nu toe 71 plofkraken geweest. In 2018 waren het er 43 en het jaar daarvoor 87.