Een ongeluk met een ree of hert kost al gauw duizenden euro's: 'Gelukkig allrisk verzekerd'
Een (dodelijke) aanrijding met een hert of wild zwijn leidt al gauw tot een schadepost van 1500 tot 2000 euro, zo leert een rondgang langs autoschadebedrijven. Maar er zijn ook gevallen bekend waarbij herstelkosten opliepen tot 5000 euro of nog hoger.
Borden langs weg, toch botsing
Bij de aanrijding van Ans van Horne op de provinciale weg tussen Someren en Heeze bedroeg de schade dus 1800 euro. Belangrijkste is echter dat bij de botsing met een ree zowel Ans als haar dochter niet gewond raakte. Het ongeluk gebeurde op een weg waar meerdere borden het verkeer waarschuwen voor overstekend wild.
Ans van Horne vertelt: "Ik zag het dier in een ooghoek. Mijn dochter, die op haar telefoon keek, hoorde alleen de klap. Later hoorde ik van mensen die achter mij reden, dat ik het dier nog enkele tientallen meters mee heb gesleurd."
SAMF ingeschakeld
"Ik heb na het ongeluk de auto aan de kant gezet en de politie gebeld. Die schakelde vervolgens die stichting in die alle aanrijdingen registreert, de Stichting Afhandeling& Monitoring Fauna-aanrijdingen (SAMF). Een vrijwilliger legde het hevig bloedende dier in zijn auto. Van mijn auto was de kentekenplaat eraf en onder meer een koplamp beschadigd. Op het eerste gezicht was er niet zo heel veel aan de hand, maar de reparatie bij Kruysdijk Autoschade in Heeze kostte dus toch nog 1800 euro."
Ook heeft ze sinds een tijdje in een leenauto moeten rijden. Och, beseft ze, het had veel erger uit kunnen pakken. "Als zo'n dier door de voorruit naar binnen komt bijvoorbeeld. Daar moest ik toch wel aan denken, omdat mijn dochter van 17 binnenkort voor haar rijexamen opgaat."
Vier edelherten op de weg
Een automobiliste uit De Mortel werd een jaartje geleden tegen middernacht in dichte mist verrast toen hij vanuit Bakel op weg was naar huis. Ineens doken vier edelherten voor haar op, waarvan hij er één frontaal raakte en een tweede schampte. De twee andere dieren kwamen met de schrik vrij.
Haar man vertelt: “Mijn vrouw en ik zijn niet gewond geraakt. Ik ben na de aanrijding direct uitgestapt en zag alle vier de dieren de bossen in vluchten. Ik hoorde later van een wijkagent dat de politie de herten een dag later nog heeft gezien. Een aantal liep er kreupel bij.” Ondertussen was via de wijkagent de verzekering ingeschakeld, de wagen getakeld en bij Schadebedrijf Uitterlinden in De Mortel afgeleverd.
Gelukkig goed verzekerd
“Ik was gelukkig allrisk verzekerd, anders had het me 7000 euro gekost. En gelukkig lijken de herten het te hebben overleefd." In veel gevallen gaat het wel mis en overleven reeën, zwijnen of marters botsingen niet. Om deze ellendige gevolgen tot een minimum te beperken worden er allerlei maatregelen genomen. Zoals het plaatsen van borden om het verkeer waakzaam te houden.
Om het voor mens én dier veiliger te maken, begon de provincie vorig voorjaar de verkeersactie 'Ik let op wild'. Om te zorgen dat het wild wegblijft van de weg, werden bijvoorbeeld als proef op vier plekken in de provincie nieuwe wildspiegels geplaatst. Door de weerspiegeling van het de koplampen van de auto, doet het dier stilstaan en daarmee is het gevaar vaak geweken. Het is niet bekend of deze actie al nut heeft gehad.