Ruim 500 meer kankerdiagnoses vorig jaar in Brabant, zonne(banke)n riskant
Te lang onbeschermd in de zon liggen of blootstellen van het lichaam aan de zonnebank zijn de belangrijkste risicofactoren, zo meldt het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL). Ignace de Hingh, oncoloog-chirurg van het Catharina Ziekenhuis: "Het is heel belangrijk om je, zeker op jonge leeftijd, te beschermen tegen de zon. Anders loop je het risico dat je later, want ziek word je niet meteen, huidkanker krijgt en dat is een ernstige diagnose."
Aandacht bij Catharina Ziekenhuis
Omroep Brabant besteedt dinsdag, in samenwerking met het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven, veel aandacht aan Wereldkankerdag. Ook andere ziekenhuizen in ons land staan stil bij deze dag. In 2018 overleden ongeveer 45.500 mensen aan kanker, zo heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek vastgesteld.
Longkanker, borstkanker, prostaatkanker en darmkanker zijn na huidkanker de meest voorkomende kankersoorten in Brabant. Ook landelijk is dit het geval. De kans op overlijden is het grootst bij mensen die - bijvoorbeeld door roken - longkanker hebben opgelopen. "In negen van de tien gevallen is roken de oorzaak", aldus De Hingh. Vijf jaar na diagnose is nog maar één op de vijf patiënten met longkanker in leven, zo weet het IKNL. Het aantal patiënten lijkt zich overigens te stabiliseren: zowel vorig jaar als in 2018 kregen rond de 14.000 mensen deze diagnose. Het merendeel is man.
'Oudere mensen risicogroep'
Het IKNL houdt zich bezig met de zorg voor kankerpatiënten en becijferde verder dat er ook landelijk vorig jaar sprake was van een toename van het aantal diagnoses. In vergelijking met 2018 gaat het om een stijging van ruim tweeduizend diagnoses naar 118.000. Oorzaken zijn volgens het IKNL de bevolkingsgroei en de vergrijzing. Mensen op oudere leeftijd hebben een grotere kans op kanker.
Huidkanker komt dus het vaakst voor, maar deze ziekte kent vele vormen die een heel verschillend ziekteverloop hebben. Een aantal hiervan is meestal goed te behandelen; slechts bij een klein deel van de patiënten treden uitzaaiingen op. De kans hierop is bij melanomen het grootst.
Positieve cijfers darmkanker
Op het gebied van darmkanker zijn over het afgelopen jaar relatief gezien de meest positieve cijfers te melden. Zes jaar geleden was de situatie zorgelijker. Zo steeg in 2014 het aantal diagnoses in ons land, en dus ook in onze provincie, sterk. Dat was het gevolg van de invoering van het bevolkingsonderzoek darmkanker in 2014, waarbij veel ziektegevallen aan het licht werden gebracht.
In de afgelopen jaren leidde dit onderzoek juist tot een daling van het aantal diagnoses. Hierbij worden immers veel darmpoliepen opgespoord en weggehaald die darmkanker hadden kunnen veroorzaken.
Mannen 'kansrijk' voor prostaatkanker
De toename van het aantal prostaatkankerdiagnoses was vorig jaar in Brabant ook groot: bijna driehonderd keer meer dan in 2018 (1980 diagnoses in het jaar 2019 ten opzichte van 1700 in het jaar 2018). Dit is ook de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen. Landelijk werd deze ziekte bij 13.000 mensen vastgesteld en vaak in een vroegtijdig stadium, waardoor erger kon worden voorkomen.
Er worden overigens mannen mogelijk onnodig behandeld, zo stelt het INL, omdat ze een langzaam groeiende tumor hebben die geen of weinig klachten veroorzaakt en waaraan de patiënt niet zal overlijden.
Borstkanker bij 2200 vrouwen
Bij vrouwen komt borstkanker het vaakst voor. In Brabant ging het de afgelopen vier jaar om gemiddeld 2200 mensen. Landelijk schommelt het aantal rond de 15.000.