Video

Dodelijk drugslab Den Dungen kon voor 10 miljoen euro speed maken

10 februari 2020 om 09:57
nl
De politie denkt dat er met de grondstoffen die in het drugslab in Den Dungen stonden, 10 miljoen euro verdiend kon worden. Dat werd maandagavond bekendgemaakt in het opsporingsprogramma Bureau Brabant.
Profielfoto van Willem-Jan Joachems
Geschreven door

In het lab ontplofte vorig jaar een vat chemicaliën. Een man die ernaast stond, was op slag dood. Er vielen drie gewonden.

In deze zaak is vorige week opnieuw iemand opgepakt. De politie heeft geen details gegeven maar het gaat vrijwel zeker om een man uit Kerkrade.

Op een tussentijdse rechtbankzitting werd vorige week al duidelijk dat de politie weet wie de andere betrokken mannen zijn en die komen uit die Limburgse plaats.

Dode en drie gewonden
De mannen werkten in een lab dat afgelopen najaar werd ontdekt in een oud tuincentrum aan de Spekstraat in Den Dungen. Het was goed verborgen en draaide in de nacht van 25 oktober op volle toeren. Ineens ging er iets mis en ontplofte er een vat met chemicaliën. Alles zat onder bijtende en giftige stoffen.

Een man uit Kerkrade (36) was op slag dood. Drie anderen raakten gewond en zaten onder de brandblaren. Ze belden aan bij een buurtbewoner en vroegen om hulp.

'Grof geld verdienen'
De politie stond in Bureau Brabant uitgebreid stil bij de gevaren van illegale drugslabs. "Het is grof geld verdienen ten koste van mensenlevens", zei politiewoordvoerder Els Reijnders.

Ze vertelde dat de politie ervan uitgaat dat deze verdachten niet de 'grote jongens' waren en dat er nog meer criminelen achter het lab zaten.

Pasta
Tijdens het onderzoek is uitgerekend wat er mogelijk was met alle grondstoffen die binnen stonden. Naar nu blijkt, kon daar 1400 tot 1900 kilo amfetaminepasta van gemaakt worden, ook wel bekend als 'natte speed'. Dat is een werkzame stof waarvan uiteindelijk speed wordt gemaakt. Alles bij elkaar goed voor een omzet van 10 miljoen euro, volgens de politie.

Afpakken
"Criminelen verdienen heel veel geld en dat geld willen we terug hebben", zei officier van justitie Janine Kramer.

De uitzending was de aftrap van een nieuw project dat zich richt op het achterhalen van criminele winsten en het afpakken van dat misdaadgeld.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.