Miljoeneninvestering moet probleemwijk Gestelse Buurt in Den Bosch erbovenop helpen
De plannen daarvoor staan in 'Buurtvisie 2020-2030, Gestelse Buurt werkt', waarin wordt benadrukt hoe de wijk kan worden opgeknapt en hoe er voor de wijkbewoners meer toekomstperspectief en leefbaarheid gecreëerd kan worden.
Via projecten zal geprobeerd worden om de armoede te bestrijden door onder meer talentontwikkeling- en werkgelegenheidsprojecten. 'Bespaarcoaches' gaan met bewoners kijken hoe ze hun financiële problemen het beste kunnen aanpakken.
Minder overlast en criminaliteit
Probleemgezinnen die vaak voor overlast zorgen krijgen intensievere begeleiding en ook de politie zal meer zichtbaar worden in de wijk. De gemeente hoopt dat hierdoor de overlast en criminaliteit eerder wordt gesignaleerd en afneemt.
De Gestelse Buurt, tegenover het provinciehuis, bestaat voor zo'n 90 procent uit sociale huurwoningen. Dat is veruit het hoogste percentage in Den Bosch. Rob Bogaarts, directeur van Brabant/Wonen, wil dit de komende jaren terugbrengen naar zo'n 70 procent.
Dat past ook wel bij de aanpak van de wijk, waarbij al begonnen is om zes oude flats te vervangen door nieuwe, duurzame flats. Ook andere woningen worden op termijn vervangen of gemoderniseerd. Daarnaast komt er meer groen in de wijk en worden maatregelen genomen die voor meer verkeersveiligheid en minder parkeeroverlast in de wijk moeten zorgen.
Tien-jarenplan
Het tienjarenplan, waarbij de gemeente een extra bedrag van 3,5 miljoen euro investeert, wordt op 31 maart door de gemeenteraad besproken en gaat bij goedkeuring onmiddellijk van start.