Video

Zadeldieven volop actief in Brabant: 'Vreselijk te horen dat zoiets weer bij een collega gebeurt'

25 februari 2020 om 21:00
nl
Manege HippoCampus aan De Bult in Soerendonk was maandagavond voor de tweede keer in korte tijd het doelwit van zadeldieven. Maneges in Brabant zijn de laatste tijd weer volop in trek bij criminelen, die in de soms peperdure zadels een aantrekkelijke buit hebben gevonden. "Het is vreselijk te horen dat zoiets weer bij een collega gebeurt."
Profielfoto van Jesse van Kalmthout
Geschreven door
Jesse van Kalmthout

Het is niet de eerste keer dat Ulrike Thiel, de eigenaresse van HippoCampus, het slachtoffer werd van zadeldieven. Eind oktober vorig jaar werd ze op haar eigen terrein neergeslagen en bestolen van een aantal zadels. Naar eigen zeggen hield ze er toen onder meer een hersenschudding aan over.

Bij de gewapende overval op haar bedrijf van maandagavond raakte Thiel niet gewond, meldt ze op Facebook. Verder wil ze niet reageren op de overval.

Het bericht gaat verder onder het Facebookbericht.

Wachten op privacy instellingen...

Het is al lang bekend dat de donkere maanden jaarlijks voor een golf aan zadeldiefstallen zorgen. Stallen zijn, onder meer vanwege brandgevaar en het open karakter van ruitersportcentra, lang niet altijd op slot. Met alle gevolgen van dien.

Vreselijk
Wilfred van Dongen van de Eerste Eindhovense Pony Manege weet er alles van. Zijn bedrijf was ook tweemaal het doelwit van zadeldieven. “Het is vreselijk om te horen dat zoiets weer een collega gebeurt”, reageert Van Dongen. Hij installeerde na de diefstallen extra en betere sloten en een alarmsysteem.

Maar tegen een gewapende overval zoals bij HippoCampus, zo beseft hij, is weinig te beginnen. “Ik ben blij dat mij nog nooit zoiets is overkomen. Ik zou niet weten hoe ik daarop zou reageren.”

Aantrekkelijke buit
Precieze cijfers zijn er niet, maar de politie bevestigt wel dat zadels momenteel ‘overal worden gejat’ en een aantrekkelijke buit vormen. Maneges blijven lastig te controleren.

De branchevereniging beaamt dat. “Mensen lopen zo naar binnen en buiten. Zo doen criminelen bijvoorbeeld net alsof ze geïnteresseerd zijn in paardrijlessen voor een kind. Of ze komen naar zo’n les kijken. Ondertussen scannen ze de stal en beoordelen ze de situatie op inbraakgevoeligheid”, zegt Frederieke Verhaar van de Federatie van Nederlandse Ruitersportcentra (FNRS).

“De dieven hebben er absoluut verstand van”, vervolgt Verhaar. “Ze weten waar ze naar zoeken en herkennen de waarde van bepaalde merken.” Zadels zijn sowieso prijzig, maar de duurdere varianten lopen al gauw in de duizenden euro’s. “De schade voor een gedupeerd bedrijf bij zadeldiefstal loopt dan al gauw in de tienduizenden euro’s.

Een bijkomend probleem is dat de zadels nauwelijks traceerbaar én goed te verhandelen zijn. Verhaar: “Waarschijnlijk gaan ze naar het buitenland. Je ziet ze niet op Marktplaats, want daar zouden de exclusieve zadels, zeker die op maat zijn gemaakt, te veel opvallen.”

Actieplan
De FNRS vindt dat de leden het de criminelen veel lastiger zou moeten maken. “Zorg voor meerdere barrières en sloten, zodat er ‘vertraging’ op de diefstal ontstaat. Sluit de zadelkamer goed af, hang camera’s op en neem je dure zadel mee naar huis. Zadeldiefstal gebeurt zo vaak dat er bijna een actieplan voor zou moeten komen.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.