Video

Tonpraters in rouw: 'Gewelddadige dood van Frank Schrijen is ingeslagen als een bom'

2 maart 2020 om 12:22
nl
“Dit is echt ingeslagen als een bom. Ook in het tonpratersrijk.” Andy Marcelissen is enorm geschrokken van het nieuws dat zijn tonpraatcollega Frank Schrijen zondagavond dood is gevonden in het huis in Boxmeer waar hij alleen woonde. Volgens de politie is hij door geweld om het leven gekomen.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

“Frank kon een tent op zijn kop zetten waar anderen dat niet voor elkaar kregen”, zei Andy Marcelissen uit Raamsdonksveer maandag in het Omroep Brabant-radioprogramma Wakker! "Dit is een schok, verschrikkelijk. Inmiddels weet iedereen het: dit nieuws verspreidt zich als een soort van coronavirus.”

Tientallen condoleances
Marcelissen, die Schrijen onlangs in Boxmeer voor het laatst zag, is niet de enige die verbaasd reageert. Op de Facebookpagina van Frank Schrijen stromen de condoleances binnen. Van ‘Nee, niet jij’ tot ‘Heel veel sterkte.’ Berrie Timmer omschrijft zijn gevoelens op de volgende manier: “Hoe is het mogelijk dat mijn collega-tonprater en Facebookgabber zomaar van het leven beroofd werd. Een mens met een hart van goud, een mens die geen vlieg ooit kwaad deed."

Dolf Schrama uit Helmond zal Schrijen altijd dankbaar blijven voor de tonpraattips die hij van hem kreeg. Dat gebeurde bij Schrijen thuis. "Ik heb nog een uitgebreide rondleiding gehad in zijn woning. Waar een hele grote ronde tafel stond met duizenden A4'tjes met grappen en moppen erop."

Stichting Carnavalsviering Striepersgat in Valkenswaard laat weten ook zeer geschokt te zijn: “Zijn fantastische mimiek en zijn onnavolgbare humor zullen we niet vergeten.”

'Frank was altijd heel aanwezig'
“Maar”, weet Andy Marcelissen, “Frank wilde wel altijd het hoogste woord hebben. Met name in de kleedkamer als we met collega’s bij elkaar waren. Dan werd er altijd veel gelachen om de onzin die werd uitgekraamd en dan moest Frank er nog een eigen verhaal aan toevoegen. Hij moest er altijd overheen gaan, was heel aanwezig.”

In de ton was de Schrijen geheid een succesnummer, verzekert Marcelissen. “Frank was een geweldige moppentapper. Hij had diverse mooie typetjes en vooral zijn Gradje Boemel mocht er jarenlang zijn.”

“Frank was een man van: lach of ik schiet. Vooral in Limburg had hij succes: 99 van de 100 keer stond de tent op zijn kop. Maar soms was het ook wel andersom. Dan presteerde hij slecht en kon hij niet begrijpen waarom.”

Diep geschokt
Robert Philips, voorzitter van de Boxmeerse Carnavals Vereniging de Geitenbok, reageert diep geschokt. Philips en Schrijen zijn generatiegenoten en echte Boxmerenaren. "Frank was een grootheid op onze pronkzittingen. Hij kon het publiek goed bespelen. Als het geroezemoes te hard naar zijn zijn ging, had hij altijd een methode om weer aandacht te krijgen. Dat lukte door 'til eens, stil eens te zeggen."

"Anderzijds: het is geen publiek geheim dat hij altijd veel kritiek heeft gehad op onze club en dat hij mensen heeft gekrenkt. Ik heb verscheidene keren geprobeerd met hem een afspraak te maken om van hem te horen wat er anders zou moeten. Maar dat zal er nooit meer van komen. Het wordt echt stil eens. Hoe je ook over hem denkt, het is wel triest hoe hij aan zijn eind is gekomen."

Waarom moest hij dood?
Zowel Philips als Marcelissen vraagt zich af hoe en vooral waarom Schrijen om het leven is gebracht. De tonprater uit Raamsdonksveer: "Ik vind het vreemd. Wat zou de reden kunnen zijn?”

De politie heeft hierover nog geen uitsluitsel kunnen geven. Burgemeester Karel van Soest van de gemeente Boxmeer wil pas reageren als het politie-onderzoek is afgerond. In een eerste reactie zei hij maandagmorgen vroeg ‘zeer onthutst’ te zijn door het misdrijf.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.