Video

96 paaltjes vertellen het verhaal van de Watersnoodramp van 1953

4 maart 2020 om 21:00
nl
De allesverwoestende kracht van een kolkende watermassa met als gevolg ongekend menselijk leed en een totale ravage. Het is voor ons nauwelijks nog voor te stellen in een land dat beschermd wordt door robuuste dijken en dammen. Maar dat was in 1953 wel anders. Toen braken op 96 plekken in het zuidwesten van Nederland de broze dijken. De sporen van weleer zijn al lang gewist. Om weer zichtbaar te maken waar de fatale verwoestingen zaten, worden al deze plekken gemarkeerd met een zuil. Woensdag werd paaltje NBN02 onthuld op de Oostdijk in Willemstad, precies 67 jaar nadat het gat hier gedicht werd.
Profielfoto van Erik Peeters
Geschreven door

"Op een zonnige dag als vandaag heb je niet in de gaten wat zich hier 67 jaar geleden heeft voltrokken. Door deze zuiltjes heb je op 96 plekken een soort buitenmuseum waar het verhaal weer wordt verteld en dat is op iedere plek weer anders", aldus directeur Siemco Louwerse van het Watersnoodmuseum.

Natuurramp
De Watersnoodramp eiste ruim 1800 slachtoffers, onder wie 247 mensen in onze provincie. In de gemeente Moerdijk werd Heijningen met 76 slachtoffers het zwaarst getroffen. Maar ook in Halsteren en Nieuw-Vossemeer verdronken veel mensen in het wassende water.

undefined

De ramp voltrok zich op 1 februari 1953, maar liet nog jaren lang sporen na in het getroffen gebied. Siemco: "Het duurde weken soms maanden totdat een dijkgat was gesloten. Voordat er daarna weer op het land kon worden geploegd, ging nog heel veel tijd overheen. En ook wat er later gebeurde met de Deltawerken. Dat verhaal moet verteld blijven worden."

Dijk dicht
Op 4 maart 1953 werd het gat in de Oostdijk in Willemstad gedicht. "Dat had nog wel wat voeten in de aarde", legt voorzitter Jan Dierks van de Heemkundige Kring Fijnaart en Heijningen uit. "Eerst probeerden ze een tjalk gevuld met steenslag te laten afzinken, maar die dreef tijdens vloed de polder in. Later is het op de traditionele manier alsnog gelukt."

De Watersnoodramp maakt volgens Jan Dierks zelfs na 67 jaar nog diepe indruk bij veel mensen in de regio. "Ik maak het regelmatig mee dat hele families niet willen spreken over die dag. Dat zit nog heel diep, ja inderdaad."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.