'Minder ziekenhuisopnamen in Brabant maar tweede en grotere golf coronapatiënten in aantocht'

14 maart 2020 om 20:36
nl
Het aantal opgenomen coronapatiënten in Brabantse ziekenhuizen is sinds twee dagen aan het dalen. De daling kan betekenen dat de grootste piek van het Brabantse carnaval voorbij is, zegt Bart Berden, bestuursvoorzitter van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg tegen de Volkskrant. Een tweede, grote golf van coronapatienten in de rest van Nederland lijkt echter snel te volgen.
Profielfoto van Bert van Doorn
Geschreven door

In de rest van Nederland neemt het aantal ziekenhuisopnamen juist toe, in Brabant daalt het nu al twee dagen op rij. In het begin van vorige week werden dagelijks 25 ernstig zieke patiënten opgenomen, vrijdag daalde het aantal nieuwe patiënten naar 15 en zaterdag naar 10.

De daling lijkt dus te maken te hebben met de carnavalspiek. "Dat is de hypothese die we nu hebben. Het betekent zéker niet dat het rustig is in Brabant, want we verwerken een enorme toestroom. Maar wel dat we even een soort rustpauze hebben", legt Berden, die ook voorzitter van Regionaal Overleg Acute Zorg (ROAZ) in Brabant is, uit aan de Volkskrant.

Hoe heftig het gaat worden, weten we niet. De komende dagen zijn daarin cruciaal - Bart Berden van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis

'Die golf is serieus'
Die rustpauze lijkt niet lang te gaan duren want de tweede omvangrijke golf die zich over heel Nederland verspreidt, is onderweg. "Het is zeker dat deze golf door de rest van het land gaat rollen. Daar is geen twijfel over, en die golf is serieus."

In de rest van het land neemt het aantal ziekenhuisopnamen toe, legt Berden uit. "In Limburg, in Gelderland en in Rotterdam. Ook in de gebieden in Brabant die niet in de eerste piek zaten. Hoe heftig dat gaat worden, weten we niet. De komende dagen zijn daarin cruciaal."

Berden zegt in de Volkskrant zich ook grote zorgen te maken over de beschikbaarheid van mondkapjes en andere beschermingsmiddelen voor het zorgpersoneel. Tekst gaat verder na de foto.

undefined

'Als dit zich doorzet...'
Dat de zeer sterkte stijging in het aantal Brabantse ziekenhuisopnamen afnam, was hard nodig. "Het ging zo hard dat wij dachten: als dit zich doorzet, gaan we het vanaf zondag al niet meer redden", aldus Berden. "Wij vermoeden dat deze eerste golf zich vanuit drie carnavalshaarden heeft ontwikkeld, en dat de ernstigste patiënten daarvan nu in de ziekenhuizen liggen. Die haarden liggen in de buurt van Tilburg, Breda, Uden en Veghel."

Door het carnaval in Brabant, is Nederland veel sneller in staat van paraatheid geraakt dan in de rest van Nederland, zegt Berden tegen de Volkskrant. "Brabant lag helaas voor op de rest, ook in de opschaling van de capaciteit op de intensive care. Door de maatregelen die zijn genomen, zou dit wel eens gunstig kunnen uitpakken voor de andere delen van Nederland. Het is een theorie, maar het is mogelijk dat de verspreiding in Brabant en de rest van het land nu wat minder fel zou kunnen verlopen dan in Italië."

35 coronapatiënten op Brabantse intensive care
Op dit moment liggen zo'n 110 coronapatiënten in Brabantse ziekenhuizen, waarvan 35 op de intensive care. Het gaat om ernstig verzwakte patiënten met longontstekingen en onvoldoende ademhaling. In totaal zijn er nu in Brabant 140 plaatsen op de intensive care beschikbaar voor coronapatiënten.

Het aantal geregistreerde coronabesmettingen in Nederland steeg zaterdag met 155 tot in totaal 959 patiënten, aldus het RIVM. In Brabant groeide het aantal patiënten met 43 tot 403.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.