Cafébazen en eigenaren restaurants overvallen door besluit om horecagelegenheden te sluiten
Eigenaar Jan van Overdijk van l’Orangerie op de Korte Heuvel in Tilburg zag de algehele sluiting wel een beetje aankomen. De voorbije dagen liep het aantal klanten dat kwam opdagen fors terug. "Reserveringen liepen met 70 tot 80 procent terug. Maar het is een heftige maatregel. De horeca wordt zwaar getroffen.”
Van Overdijk zit ruim dertig jaar in de horeca, maar dit heeft hij nog nooit meegemaakt. Drie weken dicht: de gevolgen moet hij nog langzaam laten bezinken. Er zijn voorraden en personeel dat in dienst is. "De komende tijd laten we het vaste personeel hier het onderhoud uitvoeren: schilderwerk, dat soort zaken. Maar de freelancers, dat wordt een lastig verhaal.”
Uitzingen
Of l’Orangerie in Tilburg drie weken sluiting kan uitzingen? "Het wordt lastig. Maar we zullen wel moeten. Het is nog te overbruggen. Laten we niet in de negativiteit blijven”, zegt Van Overdijk. "We hopen op steun vanuit de overheid."
Drie kwartier voor de algehele sluiting bekendgemaakt werd, verwelkomt hij twee gasten. "Zal ik jullie jas even aannemen”, vraagt Van Overdijk, de vriendelijkheid zelve. Nadat ze een kwartier zitten en Van Overdijk de persconferentie heeft beluisterd, loopt zijn mede-eigenaar naar de vrouwen toe. “We geven u een klein hapje en een drankje. Maar daarna moet u gaan”, is de boodschap.
Tegenover l’Orangerie wordt een halfuur voordat de verplichte sluiting ingaat nog vrolijk geborreld. Bram Vriens werkt bij het café Tribunaal, waar een groot vel aan de deur hangt. ‘Gesloten’, staat erop.
"We drinken een laatste pilsje nu het nog kan", roept hij nog vrolijk vanaf het terras van café Stoffel. Ondanks de risico’s? “Ja, een laatste drankje met collega’s, voordat we elkaar drie weken niet zien. We hebben vandaag nog gewerkt. Het is echt onze laatste kans.”
Eigen initiatief
Elders in Tilburg sloten horecaondernemers nog voor de officiële bekendmaking dat de horeca dicht moest, al op eigen initiatief de deuren. Bij The Fat Greek aan de Oude Markt hangt een blad aan de deur. "We love you too much to take any risks. We hope to see you soon", staat er.
Even verderop is Focus Foodbar. Eigenaar Bregje Mols baalt, maar vindt de situatie onverantwoord. Het raakt haar hard, ook omdat haar zaak pas een half jaar open is. "We begonnen net een beetje te lopen. Maar laten we eerlijk zijn: de laatste dagen was het toch al niet rendabel meer. Veel klanten bleven weg." Ze kijkt naar een creatieve oplossing: "Misschien mogen we wel via Thuisbezorgd.nl blijven bezorgen? Ik weet het niet."
'Wie betaalt mijn huur?'
De eigenaren van de Antilliaanse snackbar en de shoarmazaak op het Tilburgse Paletplein hebben de persconferentie helemaal gemist. “Ik schrik daar wel van, zegt de uitbater van de snackbar als hij hoort wat er door de minister gezegd is.
Ook de eigenaar van de shoarmazaak reageert beduusd: “Wie betaalt mijn huur dan?“ De twee hebben tientallen vragen die nog niet meteen beantwoord kunnen worden. Ze wachten verdere berichtgeving even af. Maar de onzekerheid is hun ogen te lezen.
Terassen opruimen in Breda
Tussen het moment van de persconferentie van de premier waarin de sluiting werd aangekondigd en de daadwerkelijke sluiting zit maar een half uur. Horecaondernemers voelen zich overvallen en in het centrum van Breda in het stressen. Bij café ‘t Hart van Breda en café Vulling op de Grote Markt worden in allerijl alle stoelen, tafeltjes en parasols binnengehaald. De sfeer is gespannen, de eigenaar heeft dan ook 'absoluut geen tijd of zin' om wat vragen te beantwoorden.
Ook bij andere horecagelegenheden is er geen tijd. Bij Parc staat een deel van de stoelen nog vastgebonden aan elkaar op het terras. Medewerkers zijn bezig de stoelen op te ruimen. “Zou de politie wel een oogje in het zeil houden, als alle horeca dicht is”, vragen ze zich af. Een deur verderop worden de laatste planten verwijderd.
De medewerker probeert ook een metalen hek te verwijderen, maar hoe moet dat eigenlijk? Dat is nooit eerder van zijn plaats geweest, lijkt het.
Iets verderop lopen vijf mensen chagrijnig over straat, ze zijn net gevraagd een restaurant te verlaten en vinden dat 'eigenlijk niet kunnen’. De komende weken, wordt het zelf koken voor heel Nederland.
Lange rijen bij coffeeshops
Klagen doen ze eigenlijk niet in de lange rijen bij de coffeeshops. Gelaten wachten de bezoekers op hun beurt. Er staan lange rijen bij Paradijs in het centrum van de stad, Sky aan de Haagweg en Purple Rain in de Willemstraat.
De sluiting tot 6 april betekent drie weken geen joints of hasj. “Ik hoop dat ik wat extra kan meekrijgen”, hopen meerdere bezoekers, maar ook nu moet het personeel zich aan de regels houden.
Inmiddels staan bij Het Paradijs en Sky ruim veertig mensen in de rij. Het metalen rolgordijn van de voordeur bij Sky is al voor eenderde naar beneden, met als duidelijk signaal: opschieten. Rond zes uur is hier de laatste klant geholpen, maar bij Paradijs staat drie kwartier later nog een rij. "Niet meer aansluiten", zegt een medewerker tegen een late bezoeker.
Een deel van de wachtenden heeft het geld al in de hand, het gaat om honderden euro's. "Straks drugs op straat kopen, kost nog meer" zegt er een. "Dat gaat me zeker het dubbele kosten en ik heb niet veel geld."