Van restaurant tot drive-in supermarkt; bij Wout in Moergestel is nog alles mogelijk
Maar ja, wat doe je met niet-houdbare producten die in huis waren gehaald voor de mensen die op zondagavond een hapje hadden willen komen eten? Weggooien is geen optie. Wout koos ervoor deze dagverse etenswaar voor een kleine prijs los te verkopen. Aan de deur van zijn zaak, als een soort van drive-in supermarkt. En op bestelling.
Huijben (35) plaatste zondagavond op zijn Instagrampagina een soort van advertentie. Vanaf maandagmorgen was iedereen van harte welkom, die tegen kostprijs het overgebleven fruit, groenten, vlees en zuivel van hem wilde afnemen.
Tegen half elf had zich een man of twintig verzameld bij de zaak aan het Sint Jansplein. Natuurlijk om van deze speciale aanbieding te profiteren, maar ook om deze plaatselijke, zelfstandige ondernemer in deze zware tijden te ondersteunen. Ook omdat Huijben gebruik maakt van lokale levensmiddelen.
We kennen Wout heel goed en wensen hem het allerbeste.
"Ik weet in welke situatie Wout terecht is gekomen. Ik werk zelf in de thuiszorg", vertelt Marcia Markus. Zij heeft haar zinnen gezet op spareribs, "want die zijn erg lekker", weet ze uit eigen ervaring. "Ik ben hier vooral om de plaatselijke ondernemer een hart onder de riem te steken."
Ook vader Mark en dochter Guusje (8) willen hun plaatsgenoot steunen. Zij hebben een bestelling geplaatst voor later deze maandag. Guusje mocht het toetje uitzoeken en dat werd een bosbessenbavarois. "We kennen Wout heel goed en wensen hem het allerbeste", vertelt haar pa. Koen en Pien zijn regelmatige gasten van 'Bij Wout', ook zij laten hun gezicht zien om Wout te steunen. Het tweetal gaat voor de zalmtartaar en kipsaté.
Mensen die nog een bestelling willen plaatsen, kunnen dat maandagmiddag nog doen.
Morgen ga ik naar Zoutelande om uit te waaien.
Uiteraard moeten klanten buiten blijven. Bovendien moeten ze zelf een bakje meenemen om er hun bestelling in te laten doen. En ook hierbij neemt Huijben met zijn personeel geen enkel risico: de bakjes worden met plastic handschoenen aangepakt en gevuld.
Klanten moeten afstand van elkaar houden en er mag niet contant worden betaald. Voor de wachtenden staat er een kopje koffie klaar en bij mensen die de bestelling niet zelf kunnen afhalen, worden de aankopen thuisbezorgd.
Zo kan het ondanks de sluiting van zijn restaurant nog een drukke dag worden voor Huijben. En dan? “Morgen en overmorgen ga ik naar Zeeland, naar Zoutelande, om uit te waaien. Daarna ga ik mijn zaak van boven naar beneden onder handen nemen, houtwerk schuren en in de lak zetten.” Hoezo van de nood een deugd maken?
Volg alle ontwikkelingen via ons liveblog en bekijk alle verhalen in ons dossier.