Gevangen in Peru: door quarantaine kan Yousef (25) niet meer naar huis
Het is gekmakend, vertelt hij aan de telefoon. Hij zit in het hostel opgesloten met ‘vijftien tot achttien’ andere Nederlanders. “Je ziet nu al dat mensen het niet gaan volhouden, die twee weken. De eerste dagen maakten we nog grapjes, was het gezellig. Maar inmiddels eist het gevangenschap zijn tol.” En dan is de quarantaine pas een paar dagen onderweg.
Rapido!
“Een uurtje geleden ben ik naar de supermarkt gegaan", vertelt Youssef. "Onderweg ben ik twee keer aangehouden door politie en militairen. Die vragen dan op een intimiderende manier waar je heen gaat. En roepen ‘Rapido!’ snel, terug naar je hostel.”
Sowieso is het aantal agenten en militairen op straat in rap tempo toegenomen, vertelt Yousef. “Ik denk in de afgelopen dagen, een verdrievoudiging. Het voelt als een gevangenis. De spanningen lopen op. De sfeer wordt grimmiger. Je merkt het aan alles.”
Strengere maatregelen in Lima
Van de Nederlandse ambassade en de luchtvaartmaatschappij hoort hij weinig. “Vanaf de dag dat hier de maatregelen werden aangekondigd, merkten we dat er ook bij hen superveel onduidelijkheid is. Ze hebben het ook heel druk.” Om in contact te blijven, maakte hij een WhatsApp-groep aan. Inmiddels zijn daar ruim driehonderd Nederlanders over heel Peru in verenigd.
Ze wisselen nieuws uit over maatregelen in verschillende delen van het land. Zo weet Yousef bijvoorbeeld dat de maatregelen in de hoofdstad Lima nog veel strenger zijn. “We hebben gehoord dat daar de politie ook hostels binnenkomt, om mensen uit elkaar te halen. Dit om te zorgen dat iedereen op zijn kamer blijft. Mensen mogen daar niet meer in gemeenschappelijke ruimtes zijn.”
'Blijf toch thuis'
Hij is bang dat het in Cuzco dezelfde kant op gaat. “Er komen steeds meer maatregelen bij. Gewoon personenvervoer is nu verboden. En je mag tussen tien uur ’s avonds en vijf uur ’s ochtends helemaal niet meer op straat zijn.”
Ondanks dat hij er zelf de dupe van is, vindt Yousef de maatregelen die Peru neemt, wél goed. “Peru is heel snel met maatregelen, veel sneller dan Nederland. Als ik hoor dat er in Nederland nog steeds mensen samenkomen, samen naar het park gaan, daar begrijp ik niets van”, zegt Yousef. “Blijf toch thuis.”
Verjaardag in quarantaine
Toch zal hij nu de twee weken quarantaine door moeten zien te komen. En misschien nog wel veel langer. “Als ik eerlijk ben, denk ik niet dat we over twee weken ineens naar huis kunnen.” Dat betekent dat Yousef zijn verjaardag viert in Peru. “Over vijf dagen word ik 26. Dat wordt wel de meest bizarre en bijzondere verjaardag ooit.”
Lees al het nieuws over het coronavirus op onze speciale themapagina.