Eindexamens middelbare scholieren gaan dit jaar niet door
Verschillende onderwijsorganisaties riepen de overheid al langere tijd op om de examens te schrappen. Die roep werd alleen maar luider sinds het kabinet maandag nog strengere maatregelen aankondigde om de opmars van het coronavirus te stoppen.
Bijna 30.000 eindexamenleerlingen in Brabant
De centrale schriftelijke examens voor vmbo'ers, havisten en vwo'ers zouden 7 mei beginnen. Vmbo'ers zouden vanaf 30 maart al aan de slag gaan met hun praktijkexamens en digitale examens.
Bijna dertigduizend leerlingen in Brabant kunnen dit jaar dus geen eindexamens doen. Het gaat in totaal om 29.627 leerlingen waarvan 15.534 leerlingen op het vmbo, 8448 op de havo en 5825 op het vwo.
Schoolexamen helft van eindcijfer
Onderwijsminister Arie Slob laat aan de scholen over wanneer ze hun laatste schoolexamens inplannen en hoe ze die afnemen. Een leerling die slaagt voor zijn schoolexamen, krijgt een diploma. Normaliter maakt het schoolexamen de helft van het eindcijfer uit.
Het kabinet kondigde maandagavond onder andere een verbod aan op alle bijeenkomsten tot 1 juni. Justitieminister Fred Grapperhaus zei toen nog dat voor scholen een andere regeling geldt. Maar onderwijsbond AOb noemde het doorgaan van de eindexamens toen al 'ondenkbaar'.
'Veel zorgen'
Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) is te spreken over het besluit de centrale schriftelijke en praktijkexamens dit jaar niet door te laten gaan. "Onder deze omstandigheden zou de voorbereiding te zeer verstoord worden en zouden er te veel ongelijke situaties tussen scholieren en tussen scholen ontstaan", aldus Pieter Lossie, voorzitter van het LAKS.
Uit een door het LAKS uitgezette enquête onder 25.000 eindexamenleerlingen bleek dat de meerderheid aangeeft zich zorgen te maken over de eindexamens vanwege alle coronahectiek en het minder volwaardige afstandsonderwijs. "Dat deze scholieren nu de komende tijd in alle rust hun schoolexamens kunnen afronden, geeft veel zekerheid.”
'Schrappen examens onvermijdelijk'
Onderwijsbond AOb vindt dat minister Arie Slob (Onderwijs) verstandig heeft gehandeld. "Onder deze omstandigheden een eindexamen voorbereiden, is niet niks. Dit besluit van de minister was onvermijdelijk", zegt AOb-voorzitter Eugenie Stolk.
De AOb-voorzitter had eerder samen met de andere bonden en werkgeversraden overleg met de minister over de eindexamens. "Wij hebben daar de zorgen gedeeld die leven bij onze leden", zegt Stolk. "Je moet dan denken aan bijvoorbeeld de gezondheidsrisico’s voor de leerlingen en het onderwijspersoneel."
'Kan gunstig of ongunstig zijn'
Cisca Zweers, rector van het Theresialyceum in Tilburg, laat in een reactie weten nog niets te hebben gehoord over het schrappen van de examens. "Maar we zijn natuurlijk al bezig met verschillende scenario’s. Welk scenario het wordt, horen we graag van de minister.”
Marit Goosen van Ons Middelbaar Onderwijs (OMO), met tientallen middelbare scholen in Brabant, laat weten het heel spijtig te vinden maar hier niets aan te kunnen doen. "We moeten afwachten waar de minister mee komt. Dat kan gunstig maar ook heel ongunstig zijn voor de leerlingen.”
'Ingrijpende beslissing'
Minister Arie Slob gaf dinsdagmorgen rond halftwaalf met een persconferentie over de eindexamens. "Met deze ingrijpende beslissing is er duidelijkheid", lichtte Slob toe. "We vragen momenteel veel aan leraren en leerlingen willen een goede voorbereiding op hun examens in deze tijden van crisis."