Meer meldingen van huiselijk geweld door coronacrisis, 'door thuisblijven loopt frustratie op'
Ebru Arslan, maatschappelijk werkster bij Sterk Huis, schat dat ze dagelijks rond de twintig chats binnenkrijgt. "Het is heel uiteenlopend. Bijvoorbeeld een tiener die de kindermishandeling thuis niet eerder durfde te melden, maar nu hij thuis moet blijven ons toch om hulp vraagt. Of een schooljuf die tijdens een online les getuige is van de heftige ruzies tussen moeder en kind. Ze wil via de chat van ons weten hoe ze daarmee om moet gaan." De chat is opgezet in overleg met Veilig Thuis Midden-Brabant. Hier komen meldingen binnen; Sterk Huis gaat ermee aan de slag.
Frustraties worden erger
"Ouders die normaal gesproken weggaan om te werken zitten nu ook thuis", zegt Ebru. "Dat is een ongewone situatie. Voor hele gezinnen is het normale dagritme verdwenen. Frustraties die er misschien al waren worden daardoor erger."
Judith Martens, clustermanager bij Sterk Huis, benadrukt dat die situatie niet alleen voor gezinnen veel vraagt. "Je ziet dat ook instellingen ermee worstelen. Jongeren die anders naar dagbesteding of school gaan, moeten nu binnen blijven en dat geeft spanning. Wij vangen 250 bewoners op, onder wie ook jongeren met agressieproblemen. Die problemen worden groter."
'Het gaat knellen'
Het zijn niet de enige zorgen die ze heeft. "Het gaat knellen. De opvangen lopen vol, er zijn steeds minder plekken. Tegelijk hebben we te maken met zieke medewerkers of medewerkers die niet mogen werken omdat er thuis zieken zijn."
"Maar er ontstaan ook mooie dingen. Sportleraren die nu zonder werk zitten springen bij om met de kinderen activiteiten te ondernemen. Er zijn scoutinggroepen die iets organiseren, de gemeente helpt mee." Toch kijkt Martens ongerust naar de toekomst. "We kunnen in het geval van bijvoorbeeld huiselijk geweld wel acuut ingrijpen en noodopvang bieden. Maar we zijn niet in staat om het hele netwerk dat nodig is voor het grote veiligheidsplan bij elkaar te roepen, want veel instanties en ook rechters werken van huis uit. Dingen die anders zo normaal zijn kun je nu niet inzetten."
Geen groei in Oss en Eindhoven
Oosterpoort, een jeugdhulporganisatie in Oss en omstreken, ziet nog geen groei in het aantal crisissen bij haar cliënten en hun gezinnen. Medewerkers van de zorginstelling houden wel rekening met het feit dat er mogelijk meer spanningen kunnen ontstaan. Ze volgen hun cliënten intensief. Verder heeft Oosterpoort een plan opgesteld om uit voorzorg speciale ‘crisisplekken’ in te richten, waarbij rekening zal worden gehouden met eventuele besmetting.
De GGzE in Eindhoven erkent dat het voor de jeugdigen in zijn kliniek erg lastig is geworden, omdat ze minder vrijheden heeft. “We hopen iedereen die extra problemen ondervindt door (angst voor) corona het een en ander aan te kunnen bieden. We zien onze medewerkers met heel veel creativiteit omgaan met een situatie die erg lastig is”, zo meldt Mirjam van den Nieuwenhuijzen, algemeen directeur divisie zorg. Volgens haar is het nog te vroeg om iets te zeggen over een eventuele stijging van het aantal ‘probleemgevallen’. De organisatie wil wel op alles voorbereid zijn. De behandeling zal vooralsnog online of telefonisch doorgaan.
Lees alles over het coronavirus op onze speciale themapagina.