Lintjesregen uitgesteld, gelukkigen krijgen telefoontje van hun burgemeesters

25 maart 2020 om 16:43
nl
Er komt dit jaar een aangepaste Lintjesregen. De traditionele ceremonie wordt aangepast vanwege de corona-uitbraak. De burgemeesters van de gemeenten in ons land waar inwoners in verband met Koningsdag een Koninklijke Onderscheiding krijgen, gaan alle gedecoreerden in spe persoonlijk bellen.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

Dit gebeurt op de dag dat de Lintjesregen zou plaatsvinden en dat is dit jaar 24 april. Voor de daadwerkelijke uitreikingen wordt gezocht naar één landelijk moment waarop dit alsnog kan gebeuren. De Kanselarij der Nederlandse Orden in Den Haag maakte dat woensdag bekend. Ze meldde verder dat 'om en nabij de drieduizend' mensen een lintje krijgen. Dat zouden er honderd meer zijn dan vorig jaar.

Ruim vijfhonderd in Brabant
In onze provincie ging het toen om in totaal 536 gelukkigen. In Tilburg, Moerdijk en Boxmeer werden de meeste lintjes opgespeld (ruim twintig); in de gemeente Mill en Sint Hubert slechts één. Hoeveel telefoontjes de burgemeesters in Brabant dit jaar in totaal moeten plegen om burgers te feliciteren, weten we op 24 april.

De Kanselarij hoopt dat met de aanpassing van het programma 'diegenen die zich op bijzondere wijze verdienstelijk hebben gemaakt voor de samenleving, toch worden gewaardeerd'. Meestal worden mensen die een lintje krijgen met een smoes naar het gemeentehuis of een andere locatie gelokt. Dat is dit jaar dus niet nodig. Hij of zij hoeft 'slechts' telefonisch bereikbaar te zijn.

Publicatie in Staatscourant
Dat zal waarschijnlijk in de ochtend gebeuren, want op de middag van 24 april verschijnt de speciale editie van de Staatscourant waarin iedereen binnen het Koninkrijk der Nederland wordt genoemd die op een lintje kunnen rekenen.

Voor het 'landelijk uitreikingsmoment' zullen ook familie, vrienden en collega's van de gedecoreerden worden uitgenodigd. Wanneer dit gebeurt, is allemaal afhankelijk van het verloop van de coronacrisis. Voor zover bekend is nooit eerder afgeweken van de jaarlijkse traditie. Het is/was in meerdere Europese landen een gebruik om ter ere van de verjaardag van het staatshoofd staatsonderscheidingen uit te reiken. In Nederland gebeurt dat sinds halverwege de negentiende eeuw (Koning Willem II). Wanneer exact de eerste Lintjesregen heeft plaatsgevonden – in de regel op de laatste werkdag voor Konings- of Koninginnedag – is niet duidelijk.

Lees alles over het coronavirus op onze speciale themapagina.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.