Verplaatsing Brabantse coronapatiënten ligt bijna stil: 'We moeten het nu zelf oplossen'
“Het uitplaatsen is fors afgenomen”, zegt woordvoerder Michiel Jonker van het ROAZ. “Er zijn zaterdag nog wel patiënten opgehaald, maar Brabantse ziekenhuizen zullen het vanaf nu zelf moeten oplossen. Momenteel is de situatie onder controle, er is nog plek. Maar vooral in de kleinere ziekenhuizen wordt het wat spannender. Al worden zij nu geholpen door de grotere ziekenhuizen in onze provincie.” Ziekenhuizen buiten Brabant namen afgelopen week ongeveer 500 coronapatiënten over om de druk hier te verlichten.
122 patiënten op Brabantse ic's
Uit de recentste cijfers die het ROAZ zaterdag publiceerde blijkt dat het aantal opgenomen patiënten op de intensive care-afdelingen in Brabantse ziekenhuizen gestegen is tot 122. De toename lijkt te zijn afgevlakt ten opzichte van een dag eerder. Het is echter te vroeg om hier conclusies aan te verbinden.
In heel Nederland is het aantal coronapatiënten dat op de intensive care ligt opgelopen tot 913. Het RIVM meldde zaterdagmiddag dat het aantal nieuwe opnames in ziekenhuizen en op ic landelijk de voorbije 24 uur iets minder snel is toegenomen. Door op te schalen en snel extra capaciteit te creëren hoopt de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC) het totaal aantal plekken op te krikken naar 2500. Men is bang dat de capaciteit anders niet voldoet aan de zorgvraag.
Intensive care-plaatsen zijn van groot belang. Hier belanden coronapatiënten als ze niet meer zelfstandig kunnen ademen. Zij zijn er het slechtst aan toe en liggen gemiddeld twee tot drie weken aan de beademing.
Carnaval als katalysator
Brabant loopt ten opzichte van andere provincies voor wat betreft coronabesmettingen. Carnaval fungeerde waarschijnlijk als een soort katalysator. Tot die conclusie komt arts-microbioloog Jan Kluytmans van het Amphia Ziekenhuis na een studie naar besmettingen onder Brabants ziekenhuispersoneel.
Daar waar Brabant nu nog voorop loopt qua zorgvraag van coronapatiënten, hoopt Bart Berden hier ook eerder een daling te zullen waarnemen. “Dan kunnen wij op onze beurt patiënten uit de rest van het land overnemen, omdat zij daar dan met de piek zitten." Dat zei de voorzitter van het ROAZ vrijdag tegen Omroep Brabant.
Het aantal coronapatiënten in onze provincie is zaterdag met 260 gestegen tot 2748. In heel Nederland liep het aantal met 1159 op tot 9762. In totaal zijn er 639 mensen overleden als gevolg van het coronavirus, een stijging van 93 ten opzichte van vrijdag. Tilburg is met 284 besmettingen de gemeente met het hoogste aantal coronapatiënten.
LEES OOK: