Video

Kermisexploitanten lijden miljoenenverlies: 'Zonder hulp van de overheid gaat bedrijfstak ten onder'

1 april 2020 om 18:40
nl
Kermisexploitanten zijn de wanhoop nabij. Het kermisseizoen is net van start gegaan maar door de coronacrisis staan de attracties thuis in de loods. De kermisfamilies lopen hierdoor belangrijke inkomsten mis. Voor een aantal van hen dreigt zelfs faillissement. De exploitanten hopen dat de overheid financieel bijspringt zodat het oudste volksvermaak de crisis kan doorstaan.
Geschreven door

In de Geertruidapolder in Bergen op Zoom wonen zo’n zeventig kermisexploitanten. Dat is de grootste concentratie van exploitanten in Brabant. Normaal rond deze tijd van het jaar zijn ze te vinden op kermissen in heel Nederland, maar nu zitten ze noodgedwongen thuis.

“We zitten de hele winter binnen. Het is nu voorjaar en dan zijn wij er om er op uit te gaan en de mensen te vermaken. Maar dit jaar verloopt dat heel anders”, zegt exploitant Frank Vale somber.

Knuffelberen
In zijn loods aan de Calandweg heeft hij voor zo’n twaalfduizend euro aan plucheberen liggen. Het zijn grote en kleine prijzen voor zijn grijpkramen. “Nog net gekocht voordat de grenzen dichtgingen”, zegt Vale. Maar voorlopig kunnen ze niet gewonnen worden. Ook zijn huiveringwekkende Breakdance staat stil. Geen licht, geen geluid, geen gillende durfallen.

“De zon schijnt. Dit is het beste kermisweer dat je kunt bedenken kunt, maar voor mij schijnt de zon helemaal niet”, zegt hij filosofisch.

Miljoenenverlies
Door de maatregelen lopen alle exploitanten in Nederland nu al gezamenlijk 45 miljoen euro mis. Mochten de maatregelen na 1 juni worden verlengd dan loopt het bedrag tot oktober op met 20 tot 25 miljoen euro per maand. Dat kunnen veel exploitanten niet lijden.

Vale: “Dit doet pijn, het ziet er slecht uit. We hopen dat het bij een paar maanden blijft, maar het kan nog veel erger worden. Als we straks tegen het einde van het seizoen pas open mogen dan gaan we vrijwel meteen de winter in en dan hebben we zo’n anderhalf jaar geen inkomen gehad.”

'Ten onder gaan'
Hij vreest dat zonder hulp van de overheid de bedrijfstak ten onder gaat. En daarmee de toekomst van de kinderen in de veelal familiebedrijven. Vale: “Er zijn collega’s die miljoenen hebben geïnvesteerd in hun bedrijf. Zo staan er in Italië drie splinternieuwe attracties te wachten om naar Nederland te verschepen. Die moeten betaald worden En dat gaat moeilijk zonder inkomsten.”

Gilbert de Poorter, zwager van Frank, weet er alles van. Hij kocht vorig jaar de nieuwe familieattractie Fun Factory. “De meeste omzet komt uit grote kermissen zoals die in Tilburg, Den Bosch, Eindhoven en Weert. Die zijn allemaal na juni, maar het wordt héél spannend.”

'Kippenvel'
Hij hoopt dat de overheid wil bijspringen om de kermis te redden. Woensdagavond stuurden ze daarvoor een verzoek aan het Ministerie van Economische Zaken. Met een filmpje zetten zij hun noodkreet kracht bij. “Het gaat om veel geld. Als ik eraan denk krijg ik er gewoon kippenvel van.”

Maar één zaak staat nu ook bij de kermisexploitanten bovenaan en dat is de gezondheid van de bezoekers en exploitanten. “Corona treft iedereen. Wij zijn als kermisbedrijf dan ook ook ontzettend trots op onze verpleging en de ziekenhuizen. Dat zijn onze soldaten die ons volk gaan redden en als dat gebeurt komen wij weer terug om de nummer 1 in volksvermaak weer terug te zetten op de kaart.”

Zie hieronder de video met de noodkreet van de kermisexploitanten

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.