Aantal nieuwe coronapatiënten in Brabantse ziekenhuizen neemt af, landelijk 166 nieuwe sterfgevallen
In totaal liggen er in Brabant op dit moment zo'n 560 mensen in het ziekenhuis die besmet zijn met het virus. Dat aantal is de laatste dagen stabiel.
"Dat er minder nieuwe coronapatiënten worden opgenomen is een positief teken", aldus een ROAZ-woordvoerder. Het aantal coronapatiënten op de intensive cares in Brabant neemt wel nog toe. Er liggen nu zo'n 175 mensen op de intensive care, een dag eerder waren dat er 160. De stijging van het aantal ic-patiënten is verklaarbaar. Mensen die in het ziekenhuis worden opgenomen, gaan vaak pas na een aantal dagen hard achteruit.
IC-piek volgende week
De ic-piek wordt daarom begin komende week verwacht in onze provincie. “Dan wordt het spannend”, zegt ROAZ-voorzitter Bart Berden. “We verwachten dan dat de ic’s in Brabant zo goed als vol liggen.”
De capaciteit op de Brabantse intensive cares is inmiddels verdubbeld van 120 naar 240 bedden. Van deze bedden moeten er vijftig vrij worden gehouden voor niet-coronapatiënten, bijvoorbeeld voor slachtoffers van ongelukken.
De Brabantse ziekenhuizen publiceren elke dag de nieuwste cijfers met ziekenhuisopnames. Deze cijfers geven op dit moment een goed beeld van de ontwikkeling van het coronavirus. Landelijk is het aantal ziekenhuisopnames in de afgelopen 24 uur met 625 gestegen. In totaal zijn er landelijk nu 5.784 coronapatiënten opgenomen (geweest) in de ziekenhuizen, meldt het RIVM donderdag.
Landelijk liggen er nu 1273 coronapatiënten op de intensive cares. Dat zijn er 82 meer dan woensdag. Die stijging is iets hoger dan een dag eerder, maar lager dan vorige week. Toen waren er dagen bij met een stijging van boven de 100 patiënten per dag. “Dit past in de lijn van de verwachtingen”, zegt Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.
Geregistreerde besmettingen
Het totale aantal geregistreerde besmettingen in heel Nederland is opgelopen tot 14.697. Dat zijn er 1.083 meer dan woensdag. In Brabant is nu bij 3.790 mensen het coronavirus officieel vastgesteld. Dat zijn er 230 meer dan woensdag.
Daarmee is er sprake van een stijging in het aantal nieuwe besmettingen, nadat er afgelopen dagen juist een daling te zien was. Een dag eerder kwamen er bijvoorbeeld in Brabant 148 nieuwe besmettingen bij.
Tot nu toe meldde het RIVM ook het aantal besmettingen per gemeente, maar deze informatie is niet meer beschikbaar. Volgens het RIVM geven die cijfers namelijk geen representatief beeld meer op dit moment.
Sterfgevallen verder opgelopen
Er worden landelijk 166 nieuwe sterfgevallen gemeld. Daarmee komt het totaal nu op 1.339 coronadoden. Het werkelijke aantal overledenen ligt hoger. Sterfgevallen worden soms pas na enkele dagen doorgegeven aan het RIVM. Iemand die niet is getest op corona, komt ook niet terug in de statistieken.
Uit de RIVM-cijfers van donderdag blijkt dat voor het eerst in Nederland een dertiger is overleden aan het coronavirus. Het gaat om een man van tussen de 35 en 39 jaar oud. Bij hem was sprake van 'ernstig onderliggend lijden', aldus het RIVM. Het virus heeft tot nog toe een Nederlander van in de 40 het leven gekost: een vrouw van tussen de 45 en 49. Veruit de meeste mensen die eraan zijn bezweken, waren boven de 70 jaar.
Het RIVM zegt opnieuw dat de eerste effecten van de overheidsmaatregelen zichtbaar lijken, maar trekt geen nieuwe conclusies. Mensen die het coronavirus onder de leden hebben, besmetten nu fors minder anderen. "Maar volhouden van de maatregelen is nu cruciaal. Als we dit loslaten gaat de curve weer stijgen", stelt directeur Jaap van Dissel van het RIVM.
Het RIVM meldt vanaf nu dus niet meer het aantal besmettingen per gemeente, maar publiceert wel een kaart met het aantal ziekenhuisopnames per gemeente afgezet tegen 100.000 inwoners. Dat is te zien in onderstaande kaart.
Bekendgemaakte Nederlandse sterfgevallen door het coronavirus:
Aantal geregistreerde besmettingen:
Lees alles over het coronavirus op onze speciale themapagina.
LEES OOK: