Video

Voor het eerst meer ontslagen dan nieuwe coronapatiënten in ziekenhuizen, daling lijkt ingezet

8 april 2020 om 11:56 • Aangepast 15 april 2020 om 20:44
nl
Voor het eerst sinds het uitbreken van de coronacrisis hebben meer patiënten de Brabantse ziekenhuizen verlaten dan er nieuw zijn opgenomen. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Regionaal Overleg Acute Zorgketen (ROAZ). Het aantal patiënten op de intensive cares in Brabant is gedaald tot onder de 180. Op basis van deze cijfers kan voorzichtig gesteld worden dat het begin van een dalende lijn is ingezet.
Profielfoto van Lody TrepelsProfielfoto van Joris van Duin
Geschreven door
Lody Trepels & Joris van Duin

De afgelopen 24 uur mochten zo’n 145 coronapatiënten de Brabantse ziekenhuizen verlaten. Dat is veruit het hoogste aantal tot nu toe. In diezelfde periode werden er ongeveer 135 nieuwe patiënten met het coronavirus in het ziekenhuis opgenomen.

“Dit zijn hoopgevende cijfers. We zijn nog altijd voorzichtig, want het is geen exacte wetenschap," reageert een ROAZ-woordvoerder, “maar dit kan duiden op het begin van een dalende trend. Nu is het hopen dat dit verder doorzet.” Ook het totale aantal coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen laat een daling zien.

Na krappe week iets meer ruimte op ic
Dat er meer mensen zijn ontslagen dan nieuw zijn opgenomen, betekent ook dat er meer ruimte ontstaat in de Brabantse ziekenhuizen. Met name op de intensives cares was het afgelopen periode erg krap. Zonder het uitplaatsen van patiënten naar ziekenhuizen buiten de provincie en zelfs naar Duitsland, waren de ic’s hier overspoeld. Het lijkt erop dat de piek net voorbij is, zo laten grafieken van het ROAZ zien.

Het aantal patiënten op de intensive cares in Brabant is woensdag gezakt naar onder de 180, het laagste aantal sinds 2 april. In onze provincie is de ic-capaciteit in de afgelopen weken verdubbeld tot 240 bedden. Tussen de 190 en 210 hiervan zijn bedoeld voor coronapatiënten, de andere voor mensen die door andere oorzaken intensieve zorg nodig hebben.

Landelijk sprake van afvlakking
Landelijk laat het aantal coronapatiënten op de intensive cares sinds afgelopen weekend een afvlakking zien. "We zien een ongelooflijk snelle afname”, zei Diederik Gommers van de vereniging van ic-artsen woensdagochtend tegen Tweede Kamerleden.

Het aantal coronapatiënten op de intensive cares is woensdag landelijk gezien voor het eerst sinds de uitbraak van het virus afgenomen, blijkt uit de nieuwste cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiëntenspreiding. Er liggen zestien mensen minder op de ic’s dan dinsdag, in totaal 1408 patiënten. Er zijn 2400 bedden beschikbaar. Hiervan zijn er 500 voor niet-coronapatiënten.

In deze bijeenkomst werd ook duidelijk dat het aantal nieuw geregistreerde coronabesmettingen onder zorgverleners flink daalt. Sneller dan bij andere groepen, zoals besmettingen onder patiënten in instellingen of mensen die het virus in het buitenland opliepen. Minder besmettingen onder zorgpersoneel is ook goed nieuws voor de toch al overbelaste zorg.

Aantal doden en besmettingen
Het aantal Nederlanders van wie vaststaat dat ze door het coronavirus zijn overleden, is woensdag gestegen naar 2248. Het RIVM heeft de afgelopen dag 147 nieuwe meldingen over sterfgevallen gekregen van de GGD'en in het land.

Het RIVM heeft 308 nieuwe meldingen over ziekenhuisopnamen doorgekregen. Dinsdag waren dat er 292. In Nederland zijn tot nu tot 20.549 bevestigde besmettingen gemeld. De meeste mensen die positief zijn getest op het nieuwe coronavirus wonen in Brabant: 4799. In onze provincie lijkt de epidemie af te vlakken.

Veel besmettingen in verzorgingshuizen
Woensdagochtend werd ook duidelijk dat er veel besmettingen zijn in verpleeghuizen. In 900 van de 2500 verzorgingshuizen in ons land is het virus bij tenminste één iemand opgedoken. De piek van deze besmettingen bevindt zich Oost-Brabantse zorgcentra.

Ondanks de positieve signalen is het belangrijk dat de overheidsmaatregelen van kracht blijven én dat iedereen zich blijft houden aan alle regels, zo benadrukken deskundigen. Wanneer we verslappen, kan dit zomaar leiden tot een nieuwe stijging van het aantal patiënten en neemt de druk op de ziekenhuizen direct weer toe. Minister-president Rutte zei dinsdagavond tijdens een persconferentie dat we rekening moeten houden met een lange periode van maatregelen.

Lees alles over het coronavirus in ons liveblog en op onze speciale themapagina.

LEES OOK:

Bloemenzee bij standbeeld van Guus (29) uit Beek en Donk die overleed aan coronavirus

Zo beheerst corona het leven van iedere Brabander: al honderden foto's ingestuurd

Steek met jouw video iemand een 'Hart onder de Riem'

Bekijk in de video waarom de lockdown nodig is:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.