'Vuelta verplaatsen zou hels karwei zijn, het is geen straatbarbecue', zegt sportwethouder Breda
Vooropgesteld: de Nederlandse projectorganisatie heeft officieel nog niks vernomen over uit- of afstel van de Ronde van Spanje. En dus start de wielerwedstrijd op papier nog gewoon op 14 augustus in Utrecht, gevolgd door etappes in Den Bosch en Breda. Maar, zo zegt Quaars: “We zijn ook niet op ons achterhoofd gevallen.”
De Spaanse krant Marca bracht maandagavond naar buiten dat de Ronde van Spanje naar september wordt verschoven in verband met de coronacrisis. Dat heeft directe gevolgen voor de gemeenten Breda, Den Bosch en Utrecht. Zij zijn etappeplaatsen en haalden met de provincies Brabant en Utrecht de start van de grote wielerronde naar Nederland.
'Geen kosten'
De Bredase wethouder Quaars houdt net als de Nederlandse projectorganisatie La Vuelta Holanda rekening met een scenario dat het wielerpeloton ons land in augustus niet aandoet. “Corona zat niet in onze risicoanalyse”, zegt hij.
Sinds de uitbraak van het coronavirus escaleerde, zijn negatieve gevolgen voor het organiseren van de Ronde van Spanje niet ondenkbaar. Zo heeft de werkgroep die zich in Den Bosch bezighoudt met de Ronde van Spanje intern opgeroepen geen kosten meer te maken. Dat blijkt uit notulen, die in handen zijn van Omroep Brabant. Tijdens de vergadering op 6 april is gezegd: "Kijk of je kunt doorwerken (…), maar zonder financiële gevolgen." Ook valt te lezen: "Hoe later de annulering, hoe meer kosten er zullen zijn."
Grote consequenties
Wethouder Quaars van Breda vindt dat niet meer dan logisch. “Op het moment dat corona echt een onderwerp geworden is, zijn we gaan kijken hoe we daar het beste mee om kunnen gaan. Naarmate de onzekerheid groeit, neem je de plannen en kosten onder de loep: wat we kunnen uitstellen, stellen we uit, tot er een definitieve beslissing is.” Wanneer de organisatie van de Ronde van Spanje dat bekendmaakt, weet Quaars niet.
Er wordt volgens de wethouder rekening gehouden met diverse scenario’s. Het evenement een maand verplaatsen gaat echter niet zonder slag of stoot. “Het is geen straatbarbecue, die je zo even op een andere datum organiseert. Het is een hels karwei en de consequenties zijn groot" zegt hij. "Elke nieuwe datum brengt enorm veel vragen met zich mee: hebben we dan al andere evenementen staan? Is er dan wel genoeg politie? Hoe heeft het coronavirus zich dan in Nederland ontwikkeld? En in Spanje? Daar komt enorm veel bij kijken.”
In 2022?
Een andere optie die men binnen de Nederlandse projectorganisatie besprak, is uitstel naar 2022. Dat staat eveneens in de vergadernotulen van de Bossche werkgroep. Maar daar moeten we niet al te veel waarde aan hechten, stelt Quaars. Volgens hem moet iedereen eerst maar eens de corona-ontwikkelingen afwachten en het uitsluitsel dat door de Ronde van Spanje gegeven moet worden.
De Ronde van Spanje start officieel nog steeds op 14 augustus met een ploegentijdrit door Utrecht, op 15 augustus gevolgd door de etappe Utrecht-Den Bosch. Op 16 augustus staat de etappe Breda-Breda gepland.
De projectorganisatie in Den Bosch is gevraagd te reageren, maar verwees door naar La Vuelta Holanda. Deze landelijke projectorganisatie laat weten pas inhoudelijk te kunnen reageren als er een concreet besluit over de Ronde van Spanje is genomen. Wel stelt de organisatie dat de UCI eerst met een voorstel moet komen omdat dan pas duidelijk wordt wat de consequenties zijn (van een eventuele verplaatsing). De vergadernotulen zijn verkregen via een wob-procedure.
LEES OOK: