Veroordeelde moordenaar Azzeddine A. meldt zich nadat Opsporing Verzocht zijn foto toonde

15 april 2020 om 13:32 • Aangepast 17 juni 2020 om 12:37
nl
Azzeddine A. (28) heeft zich gemeld bij de politie in Breda. Dat bevestigt zijn advocaat Jan-Hein Kuipers, die zijn cliënt had geadviseerd zichzelf te melden. Azzeddine A. is een van de twee vuurwapengevaarlijke mannen die werden gezocht omdat ze een man uit Breda hebben doodgeschoten. Anel B. wordt nog gezocht.
Profielfoto van Karin KampProfielfoto van Jesse van Kalmthout
Geschreven door
Karin Kamp & Jesse van Kalmthout

De politie verspreidde dinsdagavond foto's van Azzeddine A. en Anel B. (29) omdat ze waren veroordeeld tot twintig jaar cel, maar zich nog steeds niet hadden gemeld om hun straf uit te zitten. Het slachtoffer, de 25-jarige Soufian, werd in januari 2018 door het hoofd geschoten terwijl hij lag te slapen. De drie mannen waren bevriend met elkaar.

Van balkon gesprongen
Anel B. en Azzeddine A. kwamen al snel als verdachten in beeld. Ze sloegen op de vlucht bij een routinecontrole van de politie. Een achtervolging leidde toen naar het appartement in de flat aan de Roeselarestraat. Toen een arrestatieteam van de politie daar een inval deed, werd ook het lichaam van het slachtoffer gevonden.

Beide mannen raakten zwaargewond doordat ze op de vlucht voor de politie van het balkon sprongen. Het tweetal zegt zelf dat ze er door de politie 'vanaf geschoten' zijn. Volgens de rechtbank zijn er bij de aanhouding geen fouten gemaakt.

Het tweetal zat anderhalf jaar vast en werd vorig jaar oktober voorlopig vrijgelaten in afwachting van de rechtszaak. Mededader Anel B. heeft zich nog niet gemeld.

Woedende reacties
Dat de twee mannen op vrije voeten én spoorloos waren, zorgde voor onbegrip en woedende reacties. Zo telde de aankondiging van de tv-aandacht voor de zaak op het Twitteraccount van de politie in Breda ruim 200 boze berichten.

"In oktober is hun voorlopige hechtenis geschorst. Ze bleven verdachte, maar mochten hun strafzaak in vrijheid afwachten. De reden was dat hun voorlopige hechtenis al 21 maanden duurde en de strafzaak nog steeds niet inhoudelijk werd behandeld. Op die manier ging hun persoonlijke belang om de strafzaak in vrijheid af te wachten zwaarder wegen dan het maatschappelijk belang om hen vast te laten zitten", verklaart de rechtbank Zeeland-West-Brabant.

"Het uitgangspunt is en blijft namelijk dat een verdachte onschuldig is tot het tegendeel bewezen is. Pas met de veroordeling werden deze mannen dus schuldig bevonden."

"Er waren voorwaarden aan verbonden. Ze moesten bij de inhoudelijke behandeling aanwezig zijn en hun paspoort inleveren, omdat ze in Nederland moesten blijven, bijvoorbeeld. Bij de inhoudelijke behandeling in maart waren ze aanwezig. Bij de uitspraak was de rechtbank gesloten, dus was niemand in de rechtbank aanwezig, ook de mannen niet. De uitspraak werd gedaan via een livestream. "

'Het komt voor'
"Ik begrijp best dat mensen zich bij dergelijke zaken, als iemand wordt veroordeeld en op vrije voeten is, zich afvragen hoe dat kan", vult rechtbankpresident Vermolen aan. "Maar we moeten nu eenmaal de wet toepassen. Voorlopige hechtenis is geen voorschot op een straf. Tegelijkertijd ben ik met mijn 64 jaar wel voldoende ervaren om te weten dat die mensen altijd weer worden opgepakt en hun straf echt wel uitzitten.”

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.