Nieuwe aanpak eikenprocessierups in Son en Breugel moet al snel stoppen: risico voor fauna
De risico’s voor andere insecten en vogels is te groot, aldus het Ctgb. De gemeente Son en Breugel legt zich neer bij het besluit. Ze gaat nu vooralsnog verder met onder meer het benevelen van bomen waar de rups zich bevindt en het ophangen van nestkastjes. "Innovatieve maatregelen gaan de koelkast in, we gaan door met oude methoden", aldus een woordvoerder.
'Hardste nodig'
Son en Breugel behoort tot een groep van zes gemeenten in ons land waar het zogeheten Vertimec geïnjecteerd zou worden om de rups te kunnen bestrijden. In totaal ging het om 2500 bomen, waarvan een vijfde in Son en Breugel staat. “Dan gaat het om bomen waar de maatregelen het hardste nodig zijn, omdat daar de meeste mensen in aanraking zouden kunnen komen met de irritante brandharen van de rups”, aldus de woordvoerder van de gemeente.
Twee partijen in Provinciale Staten zullen blij zijn met het verbod van het Ctgb en de reactie van de gemeente Son en Breugel. Volgens de Partij voor de Dieren en GroenLinks zouden ook vlinders, bijen en andere insecten het kind van de rekening kunnen worden. Beide partijen hebben hierover al vragen gesteld aan het dagelijks bestuur van de provincie, Gedeputeerde Staten. De partijen willen onder meer weten of andere gemeenten zich op basis van deze bezwaren al hadden teruggetrokken uit de proef. Ook vragen ze zich af welke rol het provinciebestuur heeft gespeeld bij het opzetten van een experiment met een giftig middel.
Te rade gegaan in Spanje
Voor de nieuwe methode waren twee plaatselijke bedrijven, Kuub Grondwerken en Van Eck Bedrijfshygiëne, te rade gegaan in Spanje. Ze vonden een methode die ook wordt gebruikt om de dennenrups te lijf te gaan.
Bij de nieuwe aanpak werd de boom niet van buiten, maar van binnenuit behandeld. Door een biologisch bestrijdingsmiddel, Vertimec, via een injectie toe te dienen in de boom. Het middel wordt daarna via de sapstroom van de eik opgenomen in de bladeren. "Het bestrijdingsmiddel zit daarom niet op, maar in het voedsel van de rups", vertelde Lex Kneppers van Van Eck bij de start vorige week. "Nog voor ze brandende haren krijgen, kunnen we ze bestrijden." Maar hiermee zijn ze woensdag dus moeten stoppen.