Vier gemeenten zwaar gedupeerd door miljoenfraude KempenPlus

16 april 2020 om 12:31 • Aangepast 23 april 2020 om 20:04
nl
De miljoenenfraude bij participatiebedrijf KempenPlus is eind september al aan het licht gekomen. Ook blijkt dat de fraude jarenlang heeft gespeeld. Dit laat de gemeente Bladel donderdag weten.
Profielfoto van Sandra Kagie
Geschreven door

Voor de fraude werden donderdagochtend twee medewerkers van het participatiebedrijf aangehouden. Bestuur en directie van KempenPlus geven aan enorm te zijn geschrokken van het feit dat de fraude heeft kunnen plaatsvinden. Hierdoor zijn de vier gemeenten Bergeijk, Bladel, Eersel en Reusel-De Mierden gedupeerd.

Bestuursvoorzitter Davy Jansen: "We werken voor kwetsbare groepen in onze samenleving en we werken met gemeenschapsgeld. Daar gaan we zorgvuldig mee om. Blijkbaar hebben deze twee medewerkers dit toch kunnen doen. Dat vinden we schokkend. Er is veel geld mee gemoeid."

"We nemen waar nodig maatregelen om dit te voorkomen en onderzoeken mogelijkheden om het geld terug te halen. Onze eerste zorg gaat uit naar onze medewerkers, want ook zij zijn erg geschrokken van dit nieuws”, vervolgt de bestuursvoorzitter.

Bank Nederlandse Gemeenten
KempenPlus is de afgelopen jaren door verduistering voor miljoenen euro’s benadeeld. De fraude werd eind september geconstateerd na een signaal vanuit de Bank Nederlandse Gemeenten. Daarop hebben bestuur en directie van Participatiebedrijf KempenPlus direct onderzoek laten doen en vervolgens aangifte gedaan bij de politie.

Het politieonderzoek nam vanwege de omvang van de fraude veel tijd in beslag. Na het politieonderzoek werden de twee verdachte medewerkers donderdagochtend aangehouden.

Sociale werkvoorziening
Participatiebedrijf KempenPlus is op 1 juli ontstaan uit het voormalige WVK Groep en ISD De Kempen. Het bedrijf regelt de sociale werkvoorziening voor de gemeenten Bladel, Bergeijk, Eersel en Reusel-De Mierden. Zo helpt het bedrijf inwoners van die Kempengemeenten, die daar ondersteuning bij nodig hebben, om terug aan het werk te gaan.

In totaal werken er 765 medewerkers bij het bedrijf. De politie benadrukte eerder donderdag al dat het bedrijf 'slachtoffer is'. De twee verdachten zijn medewerkers van KempenPlus. Het gaat niet om directie- of bestuursleden.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.