Brabantse CDA-leden mogen hun mening geven over samenwerking met Forum
De leden krijgen acht dagen de tijd om zich aan te melden voor de procedure. Het bestuur wil zo eerst in kaart brengen wie zich allemaal willen uitspreken. De uitslag is niet bindend, uiteindelijk neemt de Brabantse CDA-fractie een besluit.
De Brabantse partijvoorzitter Inge van Dijk erkent dat het een enorm karwei zal worden. "Maar we moeten dit doen, dat is van groot belang. We hebben er dan ook best even over nagedacht hoe het het beste kan."
In februari werd duidelijk dat het CDA in Noord-Brabant een college van Gedeputeerde Staten wil vormen met Forum voor Democratie, VVD en Lokaal Brabant. De partijen werden het eens over 'principes van samenwerking'.
Update akkoord
De afgelopen tijd is gewerkt aan een akkoord. De partijen zijn een heel eind, zij het dat door de coronacrisis de oorspronkelijke plannen op een aantal punten moeten worden aangepast. Formateur Arbouw: "De gevolgen van corona zullen nog jaren doorwerken, vandaar dat nu gewerkt wordt aan een update."
Binnen het CDA ligt de samenwerking met Forum gevoelig. Een groep kritische CDA'ers is fel tegen. Drie afdelingen in Brabant ook: Oisterwijk, Heusden en Altena. Volgens hen maken 'CDA-kernwaarden als gerechtigheid en solidariteit samenwerken met Forum onmogelijk'.
In de principes uit februari staat onder meer dat de partijen 'de hand uitsteken naar iedereen' en 'openstaan voor een respectvolle samenleving'. Maar die principes hebben de drie afdelingen die tegen de samenwerking zijn niet overtuigd. Voorzitter Inge van Dijk wijst erop dat veel afdelingen de samenwerking juist wel zien zitten. "Ze bellen me ook op en zeggen: 'Alsjeblieft, schiet eens op.'"
Dat een meerderheid de samenwerking steunt, was voor het CDA al een voorwaarde om aan de onderhandelingen te beginnen. Bij de start werden de afdelingen gepolst, nu zijn de leden aan de beurt. Wat als een groot deel van hen zich wel tegen de samenwerking uitspreekt?
Van Dijk: "Uiteindelijk heeft onze fractie in Provinciale Staten het laatste woord. We geven met de ledenpeiling een advies. Maar stel je voor dat 90 procent zich tegen samenwerking is, dan heb je wel wat om over na te denken. Maar dat verwacht ik dus helemaal niet."
'Linkse elite'
En in hoeverre zijn de uitspraken van Forum-partijleider Thierry Baudet, dat CDA en VVD deel uitmaken van de 'cultuurmarxistische linkse elite', van invloed? Van Dijk ziet dat het mensen stoort, dat had ze zelf ook. "Maar het is Baudet die het zegt, en niet de Brabantse fractievoorzitter Eric de Bie, met wie wij te maken hebben. Den Haag is Den Haag en Brabant is Brabant. Dat hebben we zo afgesproken."
Het wordt nog spannend of de inhoud van het akkoord al helemaal bekend is als de CDA-leden zich uitspreken. Volgens Van Dijk is dat geen onoverkomelijk probleem. De principes voor samenwerking zijn bekend en daar gaat het vooral om, zegt ze.
Ook maar mensen
Formateur Arbouw laat weten er nog steeds van uit te gaan dat het akkoord voor de zomer gepresenteerd kan worden. Bij de provincie studeren ze er nu op hoe dat kan als de coronacrisis nog niet voorbij is.
Het akkoord zou digitaal gepresenteerd kunnen worden. Onduidelijk is vooral hoe het met de installatie van het nieuwe college zou moeten en hoe dat staatsrechtelijk zit. Een woordvoerder van de provincie hoopt dat er snel meer duidelijk wordt.
"Ja, het is een heel proces dit" zegt ook Van Dijk. "Zoiets hebben we gewoon nog nooit gedaan." Maar ze is niet bang dat ze er op een dag wakker van zal liggen of spijt van zal krijgen.
"We hebben die gedragsafspraken in februari niet voor niets gemaakt. Mocht het ooit fout gaan, dan kan die kaart getrokken worden. En dat geldt voor alle partijen. Het kan ook een CDA'er zijn. Ja, wij zijn ook maar mensen, wie weet doet een CDA'er wel wat geks."