Meteorenzwerm Lyriden goed te zien boven Brabant
Naar verwachting verloopt de nacht van dinsdag op woensdag helder en is er geen wolkje aan de lucht. Een droge en stevige oostenwind zorgt er ook nog eens voor dat de lucht extra schoon is. Dit zijn ideale omstandigheden om naar de sterren te kijken. Wel is het erg koud. Tussen de 4 en 8 graden, maar het voelt kouder aan door de stevige wind.
Vuurbollen met rookspoor
De Lyriden kunnen er verschillend uitzien. Soms als heldere vuurbollen, die een rookachtig spoor achterlaten. Op het hoogtepunt, om 4 uur 's nachts zijn er mogelijk tien tot twintig meteoren in de lucht te zien. Zorg er wel voor dat je een donker plekje opzoekt. Licht zorgt ervoor dat ze minder goed te zien zijn.
De Lyriden zijn waarschijnlijk de oudste meteorenzwerm die we kennen. Al 2600 jaar geleden werd er melding gemaakt van deze vallende sterren, die zo worden genoemd, omdat ze van het sterrenbeeld 'Lier' lijken te komen.
In de ruimte drijven hier en daar wolken van puin die ooit zijn achtergelaten door kometen. Als de aarde daardoor heen draait kan er een echte 'sterrenregen' ontstaan.
Ruimtepuin
De term 'vallende sterren' klinkt heel romantisch, maar de werkelijkheid valt tegen. Het zijn meestal kleine stukjes ruimtepuin -soms niet groter dan een zandkorrel- die op 100 kilometer hoogte onze atmosfeer binnendringen en daar verbranden.
Het puin dat op de aarde valt wordt meteoriet genoemd.