Video

Tilburgse Kermis voor het eerst sinds Tweede Wereldoorlog geschrapt: 'Het doet zeer'

21 april 2020 om 20:43 • Aangepast 29 april 2020 om 12:08
nl
Het is dit jaar geen zwaaien en zwieren in de Tilburgse binnenstad. Door de coronamaatregelen die premier Rutte dinsdagavond bekendmaakte tijdens de persconferentie gaat er dit jaar een streep door de Tilburgse kermis. Een hard gelag voor iedereen die betrokken is bij het grootste evenement van de stad. De laatste keer dat de Kermis in zijn volledigheid niet door ging was in de Tweede Wereldoorlog.
Profielfoto van Corné Verschuren
Geschreven door

De maatregelen verbieden grote evenementen tot 1 september. De Tilburgse kermis, met de Roze Maandag als grote trekpleister, zou dit jaar van 18 tot en met 26 juli worden gehouden.

Gaaf evenement
Kermiswethouder Rolph Dols baalt enorm van de afgelasting. “Het moeten annuleren van zo’n gaaf evenement dat zo belangrijk is voor de stad is gewoonweg triest. Voor de mensen die de kermis maken en er hun boterham verdienen zoals de vele exploitanten hebben nu een seizoen zonder inkomsten. Dit doet pijn ook voor organisatie van bijvoorbeeld de Roze Maandag en alle trouwe bezoekers."

Het besluit hing al lange tijd in de lucht en kwam zeker niet onverwacht voor Dols. "Natuurlijk gaat de volksgezondheid voor en was dit een van de scenario’s waar we rekening mee moesten houden. En gaan we kijken naar de toekomst. Maar voor nu doet het gewoon zeer.”

Wachten op privacy instellingen...

Ook burgemeester Weterings baalt. "Het is zeer ingrijpend voor de kermisexploitanten en voor de horeca die lopen ook inkomsten van de kermis mis", zegt hij tegen Omroep Brabant. "Het is moeilijk voor de Tilburgers, maar er komen vast ideeën op tafel binnen de grenzen van wat wel kan. De kermis zal op een of andere manier onderdeel zijn van de Tilburgse zomer. Daar ben ik van overtuigd."

De kermis zou dit jaar voor de 455ste keer worden gehouden.

Voorzitter Atze J. Lubach-Koers van Kermisbond BOVAK zag het aankomen dat de Tilburgse kermis niet door zou gaan. “We zijn teleurgesteld, al begrijpen we de keuzes van het kabinet. Het is het einde van het seizoen. Een seizoen dat nog maar net begonnen was”.

Het kost de gezamenlijke kermisexploitanten zo’n 21 miljoen per maand als er geen kermis is. “ Dat voelen ze nog jaren” aldus Lubach-Koers. “De grootste klap is er voor het groot vermaak, de hele grote kermisattracties die miljoenen kosten.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.