Helikopters, blusvoertuigen en brandweerlieden: brand Deurnese Peel in cijfers

22 april 2020 om 12:39 • Aangepast 30 april 2020 om 10:07
nl
De brandweer zet alle zeilen bij om de grote brand bij natuurgebied de Deurnese Peel onder controle te krijgen. Zo zijn woensdag voortdurend tien blusvoertuigen bezig om te blussen en zijn er meerdere blushelikopters ingezet.
Profielfoto van Bert van Doorn
Geschreven door

Brandweer

Op het hoogtepunt dinsdagavond waren zo'n 250 brandweerlieden aan het werk en waren 32 blusvoertuigen ter plaatse. De brand wordt inmiddels bestreden door korpsen uit Brabant, Limburg, Utrecht en Overijssel. Die wisselen elkaar voortdurend af.

Woensdag zijn er voortdurend zijn er zo'n 10 brandvoertuigen bezig om het vuur onder controle te krijgen. Zo'n 80 brandweerlieden zijn bezig met het bestrijden van de brand.

Foto: SQ Vision/Sem van Rijssel
Foto: SQ Vision/Sem van Rijssel


Defensie

Maandag vloog één Chinook-blushelikopter uit om te helpen met het bestrijden van de brand. Gedurende de dag werd de inzet uitgebreid naar 4 Chinook-helikopters.

De dag begon woensdag met 2 Chinooks en 1 Cougar-helikopter. Afhankelijk van de ontwikkelingen kan er op verzoek van van de brandweer worden opgeschaald.

Wachten op privacy instellingen...

Deze helikopters leveren onder andere water in grote oranje zakken. Daarin kan 10.000 liter per keer vervoerd worden. De helikopters komen van de luchtmachtbasis Gilze-Rijen.

Bij de natuurbrand bij Nationaal Park De Meinweg in Limburg worden Kodiak-pantsertanks gebruikt om zogenoemde stoplijnen te graven die de brand moeten tegenhouden. Er wordt volgens Defensie momenteel gekeken of ze ook bij de Deurnese Peel kunnen helpen, maar het is niet zeker of de tanks over de drassige veengrond heen kunnen. Daar wordt over overlegd.

Wachten op privacy instellingen...

'Handcrew'

De brandweer maakt bij de natuurbranden in Brabant en Limburg volop gebruik van de zogeheten handcrew van de brandweerkorpsen Twente en IJsselland. Deze handcrew, opgezet naar Amerikaans model, bestrijdt de brand op plekken waar brandweervoertuigen niet kunnen komen. Teams van 20 gespecialiseerde brandweerlieden gaan te voet het brandende gebied in om brandhaarden met de hand te bestrijden.

Wachten op privacy instellingen...

De handcrew is een van de moderne technieken die Brandweer Nederland de laatste jaren heeft ontwikkeld om natuurbranden aan te pakken, zegt Frank Lutke Schipholt van de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland. Deze veiligheidsregio is samen met de veiligheidsregio Gelderland-Midden gespecialiseerd in natuurbrandbestrijding, omdat beide korpsen de Veluwe als grootste natuurgebied van Nederland onder hun hoede hebben.

Lees meer over de grote brand in de Deurnese Peel:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.