Vervroegd verbod op nertsenfokkerijen? 'Corona-uitbraak is een grote schok'

27 april 2020 om 18:55 • Aangepast 4 mei 2020 om 19:04
nl
Bij twee nertsenbedrijven in Milheeze en Beek en Donk zijn vorige week besmettingen van het coronavirus bij verschillende nertsen gevonden. Onderzoek moet uitwijzen of de besmetting is overgedragen van mens op dier. Actiegroep Animal Rights vindt dat de uitbraak van de ziekte reden moet zijn om het fokken van nertsen in ons land versneld af te bouwen. De ZLTO stelt dat dat niet zomaar kan, want volgens deze belangenorganisatie is zonder overheidssteun is er voor nertsenhouders geen toekomst.
Geschreven door

"Een grote schok", noemt Erwin Vermeulen van Animal Rights de uitbraak van het virus bij de nertsenfokkerijen. "Het is sowieso uniek dat de ziekte overgebracht wordt van mens op dier. De besmette dieren zijn heel erg ziek. Ze hebben maag- en darmproblemen en ademhalingsproblemen, dat is verschrikkelijk voor de dieren."

Ook de twee getroffen nertsenhouders zijn volgens Jeannette van de Ven van ZLTO erg geschrokken. "Dat gaat je natuurlijk niet in de koude kleren zitten. Je wil een bedrijf runnen om de kost te verdienen, niet om een ziekte te verspreiden."

Dat nertsen en fretten vatbaar zijn voor corona was al bekend. Zo worden fretten al gebruikt in corona-onderzoeken. Animal Rights staat hier niet achter. “We zijn principieel tegen dierproeven. Ik vind dat we te laks zijn geweest, we wisten dat deze dieren er vatbaar voor zijn. En het is ook misgegaan."

Animal Rights wil versnelde afbouw van nertsenfokkerijen.
Animal Rights wil versnelde afbouw van nertsenfokkerijen.

Verbod per 2024
Als het aan Vermeulen ligt dan wordt het houden van nertsen versneld afgebouwd. “Deze bedrijfstak is al verboden per 2024. We hopen dat dit een aanleiding is om dat te versnellen en daardoor ook een gezondheidsrisico uit te schakelen. Dat is beter voor mens en dier." In heel Nederland zijn nog 128 nertsenfokkerijen, waarvan ongeveer 58 in Brabant en Noord-Limburg.

Vermeulen vreest al langer voor het welzijn van de dieren. "Vanwege de afbouw wordt er niet meer geïnvesteerd in de bedrijven. Bovendien wordt er verlies geleden. De pelzen brengen niet veel meer op. In het verleden zijn er mensen miljonair geworden, maar voor veel fokkers is het ploeteren."

Van de Ven legt uit dat per direct stoppen niet zomaar kan. "Voor een groot deel van de houders is dit hun levenswerk. Daar stop je niet heel makkelijk mee, je hebt tijd nodig om daar naartoe te groeien."

Jeannette van de Ven van ZLTO legt uit waarom nertsenfokkerijen niet zomaar kunnen stoppen.
Jeannette van de Ven van ZLTO legt uit waarom nertsenfokkerijen niet zomaar kunnen stoppen.

Rug tegen de muur
Dat die overstap zo lastig is, beamen beide partijen. De mogelijkheden om iets anders met het bedrijf te gaan doen zijn echter beperkt. Fokkerijen die stoppen krijgen geen vergoeding en de eigenaars mogen ook niet zomaar andere dieren gaan houden.

Vermeulen hoopt dat minister Carola Schouten van Landbouw snel ingrijpt. "Het is onnodig om extra risico te lopen. Dit aantal bedrijven is gemakkelijk uit te kopen en kan dus snel verdwijnen." Van de Ven sluit zich er bij aan dat overheidssteun essentieel is voor de fokkers. "Ik denk dat de overheid kan helpen met financiële ondersteuning en het herbestemmen van de bedrijven. Dat is nu niet het geval, ze moeten van nul beginnen."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.