Video

Met dit cadeautje voor Amerika ging zoveel mis, dat Diederik Oostdijk er een boek over schreef

30 april 2020 om 10:35 • Aangepast 7 mei 2020 om 10:12
nl
Het Netherlands Carillon was bedoeld als dank voor de Amerikaanse hulp in en na de Tweede Wereldoorlog. "Met het geschenk van de Nederlandse bevolking ging in de vroege jaren 50 alles fout wat er maar fout kon gaan", zegt Diederik Oostdijk. die er een boek over schreef. Alle 50 klokken zijn nu voor het eerst terug in Nederland om gerestaureerd en herstemd te worden bij klokkengieterij Koninklijke Eijsbouts in Asten.
Profielfoto van Jan Peels
Geschreven door

Over de bizarre geschiedenis van dit monument op de erebegraafplaats in Arlington schreef hoogleraar Oostdijk het boek 'Klokken voor Amerika'.

Daarin staat ook een bijzonder verhaal over het kleinste klokje, dat koningin Juliana aan president Truman zou geven. Dat klokje was zoekgeraakt. Hierdoor kwam de koningin op 4 april 1952 met lege handen te staan. Het klokje werd later teruggevonden en heeft tientallen jaren op de ambassade gestaan. Maar dat is niet het enige wat er misging.

Valse klokken
De fout met de grootste gevolgen was dat de klokken werden gegoten door drie verschillende Nederlandse klokkengieters, waardoor het carillon vals klonk. Tot overmaat van ramp wilden de Nederlanders nauwelijks geld geven aan het instrument, deels omdat ze door de Amerikanen Nederlands-Indië zouden hebben verloren.

Gerrit Rietveld werd in 1956 als architect voor de klokkentoren teruggetrokken vanwege zijn vermeende communistische sympathieën.

Eind goed al goed
De National Park Service restaureert nu de klokkentoren voor ruim 4 miljoen euro. Vanuit Nederlandse is er ook 800.000 euro bij elkaar gebracht om het carillon te herstellen. Alle klokken keren later dit jaar weer terug, samen met drie nieuwe klokken die in april zijn gegoten en opgedragen worden aan drie Amerikanen die vochten voor de vrijheid: George Marshall, Martin Luther King en Eleanor Roosevelt.

Donderdagmiddag is vanaf 15.00 uur de presentatie van het boek via deze Link online live te volgen. Commissaris van de Koning Wim van de Donk en ambassadeur Piet Hoekstra zullen in de livestream het belang van het carillon toelichten. Bovendien is er een ‘sneak preview’ van de tentoonstelling van de Klokken voor Amerika in Museum Klok & Peel.

LEES OOK:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.