Politiek in Gemert praat donderdag al over aanpak na uitbraak coronavirus op nertsenhouderij

28 april 2020 om 14:26 • Aangepast 5 mei 2020 om 13:54
nl
De gemeenteraad van Gemert-Bakel bespreekt donderdag de uitbraak van het coronavirus op een nertsenhouderij in Milheeze. Burgemeester Michiel van Veen heeft dit laten weten aan Jan Hoevenaars, fractievoorzitter van Sociaal Gemert-Bakel.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

“We zouden donderdag toch al gaan vergaderen. Hoe we praktisch gezien bij elkaar komen, is door de coronacrisis nog onduidelijk. Ik vind het een goed idee dat het bespreken van preventieve maatregelen als een urgent probleem op de agenda wordt geplaatst. Dit is in het belang van de betrokken nertsenhouder en van omwonenden”, vertelt Hoevenaars.

Alarmbellen gingen af
De besmetting met het virus, dat COVID-19 kan veroorzaken, werd afgelopen weekend naar buiten gebracht. Direct gingen bij Hoevenaars de alarmbellen af. Hij is niet alleen als raadslid, maar ook als gepensioneerd huisarts zeer begaan met deze materie. De gevolgen van de intensieve veehouderij, waar risico’s kunnen ontstaan voor mens en dier, houden hem al tientallen jaren bezig.

Wijzend op de vogelgriep, de Q-koorts en de varkenspest zegt Hoeveneraars dat er geen tijd te verliezen is. “We moeten pro-actief in beweging komen, nog voordat de data van de onderzoeken afkomen. Dat kan enkele weken duren, maar daar moet je niet op willen wachten. Samen met de landelijke politiek, de GGD en het ministerie van Landbouw moeten we met een gedegen plan komen."

Hij stelt voor om werknemers van nertsenhouders die mogelijk besmet zijn, direct te laten testen. Dit zou ook kunnen gaan gelden voor mensen die in de buurt van deze bedrijven wonen en die het virus wellicht onder de leden hebben. Verder zou bekeken moeten worden of de omgeving waarbinnen onder meer luchtmonsters worden genomen, ruim genoeg is opgezet, zo stelt Hoevenaars. Hij wil ook weten wanneer Burgemeester en Wethouders op de hoogte zijn gebracht van de besmetting.

'Terecht maatregelen'
Dierenarts Haiko Koenen zal blij zijn met een voortvarende aanpak. Hij is verbonden aan Dierenartsenpraktijk Pecon in Gemert en was de man die de verspreiding van het virus in Beek en Donk ‘ontdekte’. “Dat gebeurde vorige week; de besmetting in Milheeze was toen al gemeld bij het ministerie", vertelt Koenen. "In Beek en Donk constateerden we ziekteverschijnselen, die we niet direct thuis konden brengen. Ze wezen niet op griep of een andere ziekte. Diep in ons achterhoofd hielden we vervolgens rekening met het coronavirus. Toen dat uit testen was gebleken, kwamen het ministerie en de NVWA in actie."

"Terecht zijn daarop voorzorgsmaatregelen genomen op het bedrijf en voor een gebied met een straal van vierhonderd meter rondom de nertsenhouderij. Maar ook voor de hele sector. Er is immers direct een meldplicht afgekondigd.”

'Normaal gedrag'
Koenen wil (nog) niet spreken van een ramp, hij hoopt dat de gevolgen vooralsnog beperkt blijven tot de twee bedrijven. “Het is ook voor ons voor het eerst dat we hiermee te maken krijgen. De dieren worden niet zieker dan dat mensen ervan worden. De situatie in Milheeze ken ik niet, daar zijn een collega van mij en ik niet geweest. In Beek en Donk gaat het om enkele tientallen dieren die ziek of overleden zijn. Gelukkig gaat het niet om honderden exemplaren. De rest eet bovendien goed en vertoont een normaal gedrag, maar we blijven zorg houden.”

En anders wel de andere nertsenhouders. Een aantal heeft reeds contact opgenomen met Koenen. “Niet, omdat ze ook met zieke dieren te maken hebben, wel, omdat ze met vragen zitten. En die helpen we graag.” Al is het maar uit voorzorg.

Daarover gesproken: afgelopen weekend was al een gebied rondom de twee nertsenfarms afgezet. Om ervoor te zorgen dat voetgangers en (brom-)fietsers het gebied de komende tijd niet in gaan, zijn er borden geplaatst. Op de site van de gemeente Gemert-Bakel is ook een omleiding aangegeven naar en van Beek en Donk, dat in de gemeente Laarbeek ligt.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.