Martien R. schoot in oudejaarsnacht met machinegeweer in de lucht
Volgens het openbaar ministerie (OM) was Martien R. (49) tijdens de oudejaarsnacht van 2018 op 2019 met andere verdachten in een ondergrondse ruimte aan de Hoogheuvelstraat in Oss. Tijdens het vuurwerk is er toen buiten een M16-machinegeweer afgevuurd. Dat deden ze uitgerekend toen, om te voorkomen dat het testen van het geweer en al het geknal zou opvallen, was de boodschap van het OM. Of er met scherp is geschoten of losse flodders is niet bekend gemaakt.
Er is met meerdere wapens geschoten, om ze te testen, is de stellige overtuiging van de recherche.
De mannen spraken ook over een 'AK', oftewel een Kalasjnikov. De politie filmde stiekem die plek en er waren microfoons verborgen.
Mitrailleurs
Bovendien linkt de politie Martien R. nu ook aan een wapenvondst aan de Scheldestraat in Oss in november vorig jaar. In een bestelbusje vond de politie een verborgen ruimte. Daarachter lagen mitrailleurs. Martien R. zijn DNA zat op een van die wapens.
Operatie Alfa
Martien R. (49) werd in november opgepakt tijdens een grootscheepse politieactie in Oss en omgeving. Het onderzoek kreeg de naam Operatie Alfa. De politie ziet R. als leider van een criminele familie die zich met allerlei illegale zaken bezig hield.
Zo zou R. onder meer betrokken zijn bij de import van in totaal bijna 1900 kilo cocaïne via de haven van Antwerpen. Het OM meldde donderdag dat de betrokkenheid van Martien R. nu nog beter te bewijzen is. R. liet valse stempels maken in Oss voor dat transport.
Wapens
Hij zou ook betrokken zijn bij de productie van xtc en amfetamine en de handel daarin. De politie denkt dat hij en een deel van zijn familie zich ook bezig hielden met de handel in machinegeweren en pistolen. Bij zoekacties vond de politie forse ladingen (oorlogs)wapens en drugs.
De politie is al jaren bezig met het onderzoek naar de familie van R. In totaal zijn er zo'n 15 mensen opgepakt, vooral familieleden.
Op zijn eerste openbare zitting in februari was Martien R. in de zittingzaal. Hij zei toen dat de zaak overdreven wordt en hij zette ook vraagtekens bij zijn bijnaam 'Godfather van Oss' en zijn gewelddadige imago.
Ook donderdag was er wat irritatie bij zijn advocaat Kuijpers. Het OM had vooraf getwitterd dat ze meer bekend ging maken over het bewijs tegen R. Maar de officier van justitie nuanceerde dat door te zeggen dat het ging om informatie die bij de advocaten en verdachten al een paar weken bekend is.
Corona
Op deze tweede openbare zitting was er geen publiek welkom. Ook de zeven verdachten bleven in hun cel. Ze konden via een videoverbinding voor de rechtbank verschijnen, maar dat deden ze niet.
Hij en de andere verdachten wilden in de zaal aanwezig zijn, maar dat is verboden. Vanwege de corona-crisis mag er maar een beperkt aantal mensen binnen. En daarom bleef ook Martien R. weg, 'onder protest' , schreef hij zelf vooraf aan de rechtbank. Hun advocaten waren wel in de zaal.
Incident
Advocaten hadden nog een andere klacht. Ze maakten melding van een incident in de gevangenis. Twee verdachten zouden zijn gebeld door een rechercheur die ze vroeg om met spoed extra verklaringen af te leggen. Daarmee werden de verdachten onnodig onder druk gezegd en dat is oneerlijk, stellen de advocaten. Het OM antwoordde dat er niks ongeoorloofds is gebeurd en dat er gewoon werd gevraagd of iemand nog wat wilde zeggen.
Alle advocaten deden verzoeken om vrijlating. Het OM verzette zich daar tegen uit vrees dat de familie zich gaat 'hergroeperen'.
De rechtbank besliste donderdagmiddag dat alle zeven mannen in de cel blijven, onder meer omdat er kans is op herhaling. Bovendien vonden de rechters de persoonlijke belangen niet opwegen tegen het maatschappelijk belang om ze in de cel te houden.
Geen nieuwe beschuldigingen
Op de zitting van donderdag kwamen geen nieuwe zaken naar voren. Het OM vertelde wel meer over aanvullend bewijs dat is gevonden bij de gevallen van drugs- en wapenhandel die al langer bekend zijn.
Het OM heeft aangekondigd dat het dossier uiterlijk 1 juni klaar moet zijn. Daarna volgen nog verhoren en tussentijdse zittingen in juli, oktober en december. Advocaten hebben extra tijd gevraagd omdat er 10 ordners met documenten zijn en heel veel geluids- en video-opnames zijn die ze allemaal tegen het licht willen houden.
Wanneer het inhoudelijke proces volgt is nog onduidelijk. Waarschijnlijk in 2021.
De rechtbank wil daar pas over beslissen nadat de volgende groep met een zevental andere verdachten voor de rechter is geweest. Dat is volgende week woensdag.