Coronanieuws: geen horecaproef in Breda en demonstratie in Eindhoven tegen de lockdown
De voornaamste feiten op een rij:
- Het officiële dodenaantal door het coronavirus in Nederland is vrijdag met 13 gestegen naar 5788.
- Er overleden vorige week in Nederland voor het eerst in maanden minder mensen dan gebruikelijk is in deze tijd van het jaar.
- We slagen er met zijn allen steeds minder goed in de anderhalve meter afstand te bewaren, zo blijkt uit onderzoek.
- Lees al het nieuws over het coronavirus op onze speciale themasite.
Het liveblog van vrijdag 22 mei is gesloten. Zaterdagochtend is er een nieuwe liveblog waar je het nieuws over het coronavirus kunt volgen.
21.30
Er zijn zeker negen medewerkers van slachthuizen in Brabant besmet geraakt met het coronavirus. Dat bevestigt de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) na berichtgeving van RTL Nieuws. De GGD gaat alle medewerkers van het slachthuis Van Rooi in Helmond nu testen.
21.05
Voormalig voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid Pieter van Vollenhoven vindt dat buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) een volledige uitrusting moeten krijgen met de bevoegdheid om wapens te dragen. Hij zei dit in het radioprogramma Dit is de Dag.
"Ik snap de oproep voor wapenstok en pepperspray maar je kunt ook nog een stap verder gaan", aldus Van Vollenhoven. De boa's "hebben in het verleden veel politietaken overgenomen, steeds meer worden ze een soort gemeentepolitie. Ze stuiten op verzet en dan kunnen ze eigenlijk weinig doen." Van Vollenhoven vindt het beter om ze een vuurwapen te geven. "Ik denk dat we ze op den duur volledig moeten uitrusten".
19.50
De buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) gaan
op 26 mei en 1 juni in meerdere steden actievoeren. De boa's willen
vanwege toenemende agressie meer middelen om zich beter kunnen
verdedigen.
Omdat de boa's moeten toezien op het naleven van de coronamaatregelen krijgen ze meer te maken met agressie.
Een woordvoerder van de boa-bonden wilde nog niet zeggen hoe de acties op 26 mei en 1 juni eruit gaan zien. Op 1 juni worden in meerdere steden geen bonnen uitgeschreven. Het is ook de dag waarop de coronamaatregelen voor de horeca versoepeld. In ieder geval doen de boa's Amsterdam en Den Haag mee aan de actie. Of er ook Brabantse steden meedoen is niet duidelijk.
18.45
De actiegroep 'Democratie van het Volk' wil zaterdag in Eindhoven demonstreren tegen de lockdown. De gemeente Eindhoven heeft toestemming gegeven voor de demonstratie op het 18 Septemberplein, maar de demonstranten moeten zich wel aan voorwaarden houden. Zo mag de groep niet groter zijn dan dertig mensen en moeten de deelnemers anderhalve meter afstand houden van elkaar. Precies het soort maatregelen waar de groep tégen wil demonstreren.
18.15
In het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven worden in totaal dertien patiënten met een coronabesmetting verpleegd, waarvan vier op de intensive care. De afgelopen dag is er geen coronapatiënt overleden. Sinds de uitbraak zijn 98 patiënten aan de gevolgen het virus overleden. In totaal zijn 262 patiënten ontslagen uit het ziekenhuis.
18.05
In de gemeente Drimmelen is op vrijdag een nieuwe coronabesmetting vastgesteld. In totaal zijn er in de gemeente Drimmelen zeventig mensen besmet geraakt. Tien inwoners zijn de afgelopen periode overleden als gevolg van het coronavirus.
17.30
Beleef Intents Festival 2020 online! Op 5 en 6 juni zendt de organisatie van het festival de 'Experience the feeling of Intents Festival' live uit op haar website. Tijdens dit tweedaagse online weekendfestival kun je op vrijdag genieten van de pre-party area en op zaterdag van optredens op 'The Outdoor Mainstage' en 'The Indoor Mainstage'. Met bijna dertig artiesten komen alle hardere stijlen aan bod. De pre-party wordt vrijdag van 19.00 tot 01.00 uur uitgezonden. Op zaterdag begint de uitzending om 15.00 uur en duurt tot 23.00 uur.
17.15
De horeca in Breda mag komende maandag geen proefdag houden voor de heropening op 1 juni. Dat hebben de uitbaters van de cafés en restaurants vrijdagmiddag van de overheid te horen gekregen. De horeca wilde oefenen met het anderhalvemeterbeleid voor als ze weer open mogen nadat ze vanwege corona dicht moesten. Zo wilde ze problemen op Tweede Pinksterdag voorkomen. Daarbij moest de stad als testcase dienen voor de rest van Nederland.
16.40
Het wordt langzamerhand weer drukker op kantoor. Vorige week vrijdag waren er de meeste mensen op de zaak sinds Nederland half maart massaal thuis ging werken. Dat blijkt uit cijfers van Google. Die heeft locatiegegevens geanalyseerd van gebruikers met mobiele apparaten als smartphones. Vorige week vrijdag waren nog altijd 35 procent minder mensen op hun werk dan begin februari.
16.30
Het aantal corona patiënten op intensive cares is
gedaald tot 252, meldt het Landelijke Coördinatiecentrum Patiënten
Spreiding (LCPS). Dat zijn er drie minder dan donderdag. Er liggen
daarnaast 481 patiënten op de intensivecareafdelingen met andere
aandoeningen dan Covid-19. Dat zijn er 46 minder dan woensdag. Verpleegafdelingen van ziekenhuizen behandelen nu nog 863 coronapatiënten, 59 minder dan op woensdag.
16.05
Verpleegkundigenvakbond NU'91 vreest de versoepeling van de coronamaatregelen. In Hart van Nederland waarschuwt Stella Salden van de vakbond dat zorgmedewerkers een tweede coronagolf nog niet aankunnen. "Als er een tweede coronagolf komt, zijn zij degenen die moeten opdraven. Maar ze zijn nog op adem aan het komen van de eerste golf. Ze zijn uitgeput en oververmoeid na maandenlang onafgebroken te hebben gewerkt." Het ziekteverzuim van de zorgmedewerkers neemt toe.
15.50
Het kabinet neemt de oproep van Gelderse
burgemeesters om in te grijpen bij slachterijen waar het coronavirus
om zich heen grijpt "heel serieus". De drie betrokken ministeries
gaan in gesprek met de bezorgde burgemeesters.
De Apeldoornse burgemeester Ton Heerts en zijn Arnhemse collega
Ahmed Marcouch sloegen eerder op de dag alarm over de opmars van het
virus in slachterijen. Heerts gaf de werknemers van een bedrijf in
Groenlo opdracht thuis af te wachten tot de uitbraak onder het
personeel is uitgewoed. Ook het personeel van een slachterij in
Scherpenzeel zit in quarantaine.
15.45
Na een sluiting van meer dan tien weken zal Design Museum Den Bosch op 1 juni de deuren weer openen. De bezoekers moeten vooraf wel online een ticket kopen. Vanwege het coronavirus is het aantal bezoekers gelimiteerd. Verder zijn er aangescherpte hygiënemaatregelen en een voorgeschreven looproute door het pand. Het museum wil daarmee de veiligheid van zowel bezoekers als medewerkers waarborgen. In het museum zijn de tentoonstellingen 'BodyDrift – Anatomies of the Future' en 'De poster is dood'.
14.30
Burgemeester Paul Depla is, zeker na de ervaringen van donderdag toen het bijvoorbeeld bij de Galderse Meren te druk was, op zoek naar ruimte in zijn stad waar mensen wanneer het mooi weer is, kunnen recreëren.
Beperkende maatregelen tegen te grote drukte op bijvoorbeeld stranden, aan het water en in winkelcentra zijn "lokaal maatwerk". Dat zegt Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad en burgemeester van Nijmegen, in een reactie op de maatregelen die op Hemelvaartsdag werden genomen. Elke burgemeester bepaalt zelf op welk moment er sprake is van excessen waartegen moet worden opgetreden.
14.20
De Efteling komt abonnementhouders tegemoet met in totaal acht exclusieve avondopenstellingen voor abonnees in juni. Dit meldt de website Looopings. Heb je een abonnement dan kun je volgens de website elke vrijdag en zaterdag in juni tussen 19.00 en 23.00 uur naar het attractiepark in Kaatsheuvel. Online reserveren voor deze speciale avonden kan vanaf woensdagochtend 27 mei.
14.00
In de afgelopen 24 uur zijn er volgens de cijfers van het RIVM 13 mensen overleden aan COVID-19. In totaal telt Nederland nu volgens de jongste cijfers 5788 coronadoden. In Brabant overleden tot nu toe 1493 (+1) mensen als gevolg van het coronavirus. Het werkelijke aantal doden ligt hoger, omdat niet iedereen wordt getest.
Het aantal besmettingen in Nederland steeg sinds donderdag met 188 positief geteste personen tot 44.888. In Brabant nam het aantal vastgestelde besmettingen volgens het RIVM toe met 16 tot 8916. Er werden in de afgelopen 24 uur negen nieuwe ziekenhuisopnames gemeld, dit totaalaantal staat nu in heel Nederland op 11.649.
.
12.46
Het Openbaar Ministerie heeft in twee maanden 207
misdrijven in behandeling genomen die verband houden met het
coronavirus. Het gaat vooral om hoesten of spugen richting agenten
en andere mensen met een publieke taak, zoals bijzondere
opsporingsambtenaren (boa's) of zorgmedewerkers. De verdachten
beweerden in die gevallen besmet te zijn met het coronavirus.
Daarnaast zijn de afgelopen weken 7400 boetes opgelegd wegens overtredingen van de regionale noodverordeningen, bijvoorbeeld omdat mensen zich niet hielden aan afstandsregels, zich bevonden in een verboden gebied of omdat zij andere beperkende maatregelen niet naleefden. Specifieke cijfers per veiligheidsregio bijvoorbeeld zijn er nog niet, zo laat een woordvoerder namens het Openbaar Ministerie vrijdag weten.
!2.20
Het sterftecijfer in Nederland was vorige week voor het eerst in
maanden lager dan normaal. Er overleden ongeveer 2850 mensen, zo'n
tweehonderd minder dan gebruikelijk is in deze tijd van het jaar. Daarmee
lijkt een einde te komen aan een periode waarin het aantal
sterfgevallen duidelijk hoger was vanwege het coronavirus.
Dat melden onderzoekers van het Centraal Bureau voor de Statistiek
(CBS) en Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
Het verbaast de onderzoekers niet dat het sterftecijfer nu lager ligt dan normaal. Het is gebruikelijk dat een piek in het aantal sterfgevallen wordt opgevolgd door een dal. Dat was ook bijvoorbeeld zo na de griepepidemie in 2018. Een deel van de mensen die in de afgelopen maanden zijn overleden aan COVID-19, waren onder normale omstandigheden nu overleden, zo legde CBS-socioloog Tanja Traag eerder uit.
12.00
In totaal liggen er nu 107 mensen met COVID-19 in de Brabantse ziekenhuizen, waarvan 36 patiënten op de verschillende intensive cares. Dat laatste aantal is volgens de cijfers van het Regionaal Overleg Acute Zorg (ROAZ) gelijk aan donderdag. Op de verpleegafdelingen van de verschillende ziekenhuizen gaat het in vergelijking met donderdag om een toename van twee patiënten.
Verder liggen er nu in totaal nog 87 mensen in de Brabantse ziekenhuizen die corona-klachten hebben, maar bij wie het virus (nog) niet is vastgesteld. Drie van hen liggen op de intensive care. Dat waren er donderdag nog negen.
Volgens het ROAZ blijken van die patiënten later tien tot twintig procent besmet met het virus. Woordvoerder Wim Pleunis geeft namens het ROAZ aan dat het ‘langzaam maar zeker beter gaat’. “Maar het gaat wel heel langzaam dus dat betekent dat we waakzaam moeten blijven.”
11.00
Dagelijks komt het RIVM met cijfers over coronaslachtoffers. Dit zijn mensen die worden gemist. Vanaf komende week zendt Omroep Brabant op televisie iedere dag een portret uit van een overleden coronaslachtoffer. Dit in het programma ‘Ze worden gemist’ op tv.
LEES OOK: 'Ze worden gemist', portretten van markante Brabanders die overleden aan het coronavirus
10.15
Het kabinet gaat onderzoeken of bijvoorbeeld de herindelingsverkiezingen als gevolg van het opheffen van de gemeente Haaren op 18 november én de verkiezingen voor de Tweede Kamer op 17 maart kunnen doorgaan als het coronavirus dan
nog niet is bedwongen. Minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken)
vraagt bij gemeenten na of stemlokalen wel ruim genoeg zijn om
onderling 1,5 meter afstand te kunnen bewaren.
De minister sluit zelfs niet uit dat de verkiezingen moeten worden uitgesteld. Al ziet ze nu geen reden om te denken dat dat nodig zal zijn en is die vraag 'nu niet aan de orde', zo schrijft ze aan de Tweede Kamer. De Kamerverkiezingen zouden maximaal een jaar kunnen worden opgeschoven. Maar ook stemmen per brief is 'theoretisch denkbaar', aldus de minister. Het provinciebestuur kan herindelingsverkiezingen volgens minister Ollongren maximaal vijf à zes weken uitstellen. Als dat niet genoeg is, zal ze de wet moeten veranderen.
09.57
De populaire bookingsite Booking.com maakt geen gebruik van het nieuwe
noodpakket, NOW 2.0, dat tegemoetkomt in de loonkosten om banen
overeind te houden. Dit meldt Het Financieele Dagblad vrijdag. Het bedrijf dat in de afgelopen jaren zeer winstgevend was, kreeg flinke kritiek te verduren wegens zijn aanspraak op
overheidssteun de afgelopen maanden.
09.55
In het Amphia Ziekenhuis in Breda worden nog twaalf coronapatiënten verzorgd, van wie vijf op de intensive care.
Vanaf het begin van het uitbreken van COVID-19 zijn er in Amphia 102 mensen overleden aan de gevolgen van het virus.
In de afgelopen 24 uur is er één patiënt met COVID-19 uit het ziekenhuis in Breda ontslagen. In totaal zijn dit nu 288 patiënten.
09.20
We slagen er met zijn allen steeds minder goed in de anderhalve meter afstand te bewaren. Dat concluderen het
RIVM, GGD GHOR Nederland en de regionale GGD'en op basis van een
tweede gedragsonderzoek.
Het aantal mensen
dat zegt dat 'anderen zelden of nooit binnen een straal van anderhalve meter komen' is flink afgenomen.
Vooral met familie en vrienden wordt het steeds minder nauw genomen met de anderhalve meter. 12 procent minder dan een maand geleden zegt zich aan de regels te houden met de mensen die ze liefhebben. Bij de omgang met collega's is een daling van 5 procent te zien en bij het boodschappen doen een daling van 9 procent.
09.09
De gemeente Deurne wijst ouders nog eens op het doornemen van de buitenspeelregels met hun kinderen.
07.01
De zeshonderd medewerkers van de slachterij Vion in het Gelderse Groenlo blijven de komende twee weken in thuisquarantaine nadat 45 medewerkers daar positief testten op corona. Vion houdt intensief contact met alle medewerkers tot ze weer aan de slag mogen gaan. De vleesproductie wordt tijdelijk verplaatst naar andere vestigingen van Vion in Nederland.
07.00
De Lifeliner 5, de speciaal voor coronavervoer
ingerichte traumahelikopter, is vanaf vrijdag weer beschikbaar voor
het reguliere vervoer van patiënten vanaf de Waddeneilanden naar het vasteland. Vanwege het dalend aantal coronapatiënten die intensieve
zorg nodig hebben, is vervoer via de lucht over grotere afstanden
niet meer nodig.
03.30
Vechtsporters komen
vrijdag in Den Haag bij elkaar voor een demonstratie
tegen het verbod van het kabinet op de openstelling van
vechtsportscholen vanwege de coronacrisis. Vanaf twaalf uur zullen
gerenommeerde sporters uit diverse vechtsporttakken - onder wie oud-wereldkampioen K1
Ernesto Hoost en de Armeens-Nederlandse kickbokser Gago Drago de actie
ondersteunen door lessen aan kleine groepen te geven.
02.14
Ondanks de heropening van de scholen - nu de verspreiding van het coronavirus in Nederland minder snel verloopt - zijn er nog ruim
vijfhonderd basisschoolleerlingen onvindbaar. Zij zijn vaak al wekenlang van de radar, terwijl scholen en
leerplichtambtenaren alles uit de kast trokken om hen op te
sporen. Dat schrijft Trouw op basis van een peiling van de Algemene
Vereniging Schoolleiders (AVS) onder 995 schoolleiders in het
(speciaal) basisonderwijs.
02.02
Nu mensen die in de zorg werken zich makkelijker
kunnen laten testen op het coronavirus, piekt het ziekteverzuim
onder personeel in verpleeghuizen. Steeds meer zorgprofessional
testen positief en moeten thuisblijven totdat ze beter zijn.
Daardoor is er een tekort aan zorgmedewerkers, zegt Conny Helder van
branchevereniging van zorgorganisaties ActiZ in De Telegraaf.