Een koninklijke blunder: hoe de president van Amerika zijn klokje niet kreeg
Het museum opent maandag 1 juni weer zijn deuren met de gloednieuwe tentoonstelling Klokken voor Amerika. Inmiddels hangen de plastic schermen bij de kassa's. De stickers om afstand te houden, moeten nog wel op de vloer.
"We hebben onze vrijwilligers echt proberen te motiveren", zegt initiator Harry van der Loo over het opbouwen van de tentoonstelling in coronatijd. "We wisten dat er een tijd zou komen, dat iedereen dit kon zien." Voor een bezoek aan het museum, moet je wel een tijd reserveren.
Klokken van Arlington
Op de tentoonstelling zijn de klokken van het carillon van het Amerikaanse Arlington te zien. De klokken zijn naar Nederland gekomen, omdat het carillon wordt gerestaureerd. Het klokkenspel was een cadeau van Nederland aan de Amerikanen na de Tweede Wereldoorlog.
Koningin Juliana wilde een klein klokje aan de president geven tijdens een staatsbezoek in 1952, het zou het eerste klokje zijn van het carillon van Arlington. Maar het klokje was zoek en de arme koningin stond met lege handen.
In de brave jaren vijftig deed iedereen alsof ze het niet hadden gezien. Een secretaris van de ambassadeur kreeg de schuld. Vorig jaar pas werd het klokje teruggevonden in de ambtswoning van de Nederlandse ambassadeur in Washington.
Fietsroute langs de oorlog
Het museum Klok & Peel opent niet alleen de tentoonstelling over het klokkenspel van Arlington, maar ook nieuwe fietsroutes van in totaal 400 kilometer. De route gaat door de hele Peel en de fietsers kunnen stilstaan bij 100 gebeurtenissen uit de oorlog.
"Het is voor bewoners van de Peel een echte herontdekking van de eigen omgeving", zegt Jolijn Brouwers van het museum. "Niet alleen de mooie natuur is te zien, maar ook de geschiedenis." Langs de route staan ruim 80 informatieborden over de gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog.