Smeulende Peelbrand is voorlopig nog niet uit: rupsvoertuigen en waterkanonnen blijven blussen

3 juni 2020 om 17:55 • Aangepast 10 juni 2020 om 20:44
nl
De smeulende brand op de Deurnese Peel zal de komende tijd nog vanaf de grond geblust worden. Met speciale voertuigen en waterkanonnen wordt het vuur zeven dagen per week bestreden. Dat is volgens deskundigen op dit moment de slimste manier. De smeulende brand is voorlopig nog niet geblust.
Profielfoto van Ferenc Triki
Geschreven door

Blussen van bovenaf heeft vrijwel geen effect, stellen natuurbranddeskundigen, de brandweer en Staatsbosbeheer, omdat het water dan niet tot de kern van het smeulende veen komt waardoor het vuur steeds opnieuw oplaait. Een blushelikopter inzetten heeft nu dan ook volgens de gemeente geen zin meer.

Daarom wordt blusmateriaal op de grond ingezet. Zo wordt de brand bestreden met kleine rupsvoertuigen die op lastig te bereiken plekken kunnen komen. Ook worden er mobiele waterkanonnen en bladblazers met waterrugzak ingezet om het vuur uit te blazen en de grond af te koelen.

Vuur weer opgelaaid
Daarnaast zijn er graafmachines in de Peel om de grond open te trekken en te koelen met water. Volgens de gemeente zou inmiddels ongeveer de helft van de in totaal achthonderd hectare verbrande Deurnese Peel niet meer smeulen.

Dat de brand lastig te blussen is bleek dinsdagavond. Toen laaide het vuur weer op en moest de brandweer ingrijpen. De brand op de Deurnese Peel is de grootste natuurbrand ooit in de Nederlandse geschiedenis.

Drie onderzoeken naar brand
De gemeente maakte woensdag bekend dat er drie onderzoeken komen naar de grote brand. De gemeente Deurne, provincie en de veiligheidsregio willen weten:

  1. Hoe de brand kon ontstaan en hoe hij zich daarna ontwikkelde.
  2. Hoe de samenwerking over de brandveiligheid beter kan wat betreft gemeente, veiligheidsregio en Staatsbosbeheer.
  3. Hoe de relatie is tussen de veiligheid van omwonenden en de natuur.

Laatsgenoemde onderzoek wordt uitgevoerd door onderzoekers van de Universiteit van Wageningen. Eind oktober moeten de eerste resultaten bekend zijn. Dat onderzoek kost tussen de 30.000 en 50.000 euro en wordt betaald door de drie partijen.

LEES OOK:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.