Coronanieuws: 13 nieuwe doden, veel meer besmettingen geregistreerd
De voornaamste feiten op een rij:
- Het dodental als gevolg van het coronavirus in heel Nederland is donderdag met dertien gestegen naar 5990.
- Brabant telt volgens de laatste RIVM-cijfers 9261besmettingen.
- Lees al het nieuws over het coronavirus op onze speciale themasite.
Deze liveblog is gesloten. Vrijdag is weer een nieuwe.
20.00
Vanwege de coronacrisis houdt Slachtofferhulp Nederland een open dag om nieuwe vrijwilligers te werven deze keer online in plaats van op verschillende fysieke locaties. Vrijdag kunnen geïnteresseerden via het internet live kennismaken met het werk van de organisatie die mensen bijstaat na misdrijven, verkeersongevallen, rampen en calamiteiten.
18.30
Wie klachten heeft die aan het coronavirus doen denken, moet niet talmen voor hij of zij zich laat testen. "Ik denk dat we daar een beetje strenger moeten zijn", zegt minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid). "Je gaat dan helemaal niet naar je werk, dus tijd zat om naar de GGD te gaan" voor een test.
17.45
Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid stelt extra middelen aan de arbeidsmarktregio’s voor de begeleiding van kwetsbare jongeren uit het praktijkonderwijs (pro) en voortgezet speciaal onderwijs (vso) beschikbaar. Voor de regio Noordoost Brabant betekent dit dat er 146.200 euro naar de regio komt. Samen met de scholen en werkgevers in de regio zullen gemeentes de komende maanden bepalen hoe de middelen ingezet worden voor het adequaat ondersteunen van deze kwetsbare jongeren op weg naar duurzaam werk.
17.00
Het eerste geval van het coronavirus in Nederland werd op 27 februari vastgesteld, maar weken daarvoor hadden mensen al coronagerelateerde klachten. De eerste mensen vertoonden al in januari symptomen, meldt RTL Nieuws op basis van cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
154 mensen waren al ziek voor de vaststelling van het eerste coronageval. Het gaat om de dag waarop ze zich de eerste coronagerelateerde klachten herinneren. Of die klachten door het coronavirus komen, is niet altijd na te gaan. Een persoon kreeg al op 1 januari klachten, maar deskundigen zeggen tegen RTL Nieuws dat het heel onwaarschijnlijk dat dit door coronabesmetting kwam.
16.05
Op de intensive cares van ziekenhuizen liggen 113 mensen met het coronavirus. Dat zijn er drie minder dan op woensdag. Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) verwacht dat het aantal ic-patiënten de komende tijd 'nog iets verder zal dalen'. De instroom van nieuwe patiënten op de ic's blijft laag.
Op de verpleegafdelingen van ziekenhuizen, dus buiten de muren van de ic's, liggen 481 coronapatiënten, vijftien minder dan op woensdag.
Het aantal patiënten dat met andere aandoeningen op een ic ligt, steeg met 53 naar 567. In totaal behandelen de Nederlandse ic's nu 680 patiënten. Onder normale omstandigheden liggen ongeveer 800 tot 900 mensen op een intensive care.
15.45
Koninklijke Horeca Nederland (KHN) wil niet dat van klanten wordt geëist dat ze hun naam en telefoonnummer delen met de GGD bij het maken van een reservering. De branchevereniging is wel bereid met 'coronaminister' Hugo de Jonge te praten over zijn plan om persoonlijke gegevens van klanten bij reserveringen in restaurants en cafés te delen met de gezondheidsdienst. De Jonge wil die gegevens gebruiken voor bron- en contactonderzoek.
15.35
GroenLinks en de Partij voor de Dieren vinden het vreemd dat nertsenhouders van wie hun bedrijf worden geruimd, na enige tijd opnieuw kunnen beginnen. Ze lieten dit donderdagmiddag blijken tijdens het zoveelste Kamerdebat over de coronacrisis. “Dit moet je juist niet doen om nieuwe risico’s uit te bannen”, aldus Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren.
“Kom met een eerlijke regeling voor de sector om eerder te stoppen”, adviseerde Jesse Klaver, de fractieleider van GroenLinks. Tijdens het debat werden ook vraagtekens gezet bij de verspreiding van het coronavirus in slachthuizen van Vion (Boxtel) en Van Rooi Meat (Helmond).
14.20
In Nederland zijn waarschijnlijk ongeveer 2000
coronapatiënten die anderen kunnen besmetten met het virus. Het
aantal 'besmettelijke personen' ligt tussen de 1190 en de 2291,
schat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De
periode waarvoor dit is uitgerekend loopt van 15 tot en met 29 mei.
Het is de eerste keer dat het RIVM met zulke cijfers komt.
14.08
Volgens het RIVM zijn er de afgelopen 24 uur in heel Nederland 13 mensen overleden als gevolg van het coronavirus. Daarmee komt het totaal aantal doden door corona op 5990. Er werden 209 nieuwe besmettingen geregistreerd, het totaal aantal positief geteste mensen op het virus komt daarmee op 46.942.
In Brabant zijn in de afgelopen 24 uur 3 mensen overleden aan het coronavirus, het aantal loopt daarmee op naar 1517. Ook zijn sinds de uitbraak 2763 Brabanders met coronaklachten opgenomen in het ziekenhuis, dat is er 1 meer dan gisteren. Wel meldt het RIVM 49 nieuwe besmettingen in onze provincie. Dat zijn er 31 meer dan gisteren. Die toename heeft vooral te maken met het feit dat er sinds 1 juni veel meer wordt getest. Het totale aantal Brabantse besmettingen staat volgens het RIVM op 9261.
Het ROAZ (Regionaal Overleg Acute Zorg) meldt donderdag dat in de Brabantse ziekenhuizen 86 patiënten zijn opgenomen waarbij het coronavirus is vastgesteld. Dat zijn er twee minder dan gisteren. Van die patiënten liggen er twintig op de intesive care.
In de ziekenhuizen liggen 62 patiënten die mogelijk corona hebben, maar die nog niet positief zijn getest. Daarvan liggen er zes op de intensive care.
13.00
Binnensporten, zoals gymnastiek, kunnen normaal
gesproken op 1 juli toch weer beginnen. Bij de eerdere door het
kabinet aangekondigde versoepeling van de coronamaatregelen bleken
onder meer sportscholen en sportkantines hun deuren te mogen openen,
maar bleef het stil rond de binnensporten.
"Een communicatiefoutje", zei Gerard Dielessen, directeur van
NOC*NSF, donderdag. "Ik heb de verzekering van VWS dat ook
binnensporten straks worden meegenomen als definitief bekend wordt
wat er na 1 juli mag."
12.54
Veel individuele touringcarondernemers bereiden
acties voor om meer passagiers te mogen vervoeren dan de dertien die
nu zijn toegestaan. Dat bevestigt branchevereniging Koninklijk
Nederlands Vervoer (KNV) na berichtgeving van BNR Nieuwsradio. In
het uiterste geval zetten ze koers naar Den Haag.
In de branche lopen er nog gesprekken wat het juiste moment is voor het voeren van gezamenlijke acties, aldus een woordvoerder. Er heerst veel onbegrip dat er nog geen versoepelingen zijn. Voorzitter Theo Vegter van Busvervoer Nederland wijst naar vliegtuigmaatschappijen die weer met volle bezetting mogen vliegen of het openbaar vervoer waar een bezetting van 40 procent is toegestaan. Volgens hem hebben touringcarbedrijven een protocol ontwikkeld dat zelfs strenger is dan in het ov.
12.42
Het kabinet heeft de experts van het Outbreak Management Team (OMT) niet gevraagd te kijken naar het risico op besmetting met het coronavirus in vliegtuigen. Dat zei Jaap van
Dissel van het RIVM donderdag in de Tweede Kamer.
D66-Kamerlid Antje Diertens wilde weten wat Van Dissel Nederlandse
luchtvaartmaatschappijen zou adviseren, om het risico op
besmettingen te beperken. Het OMT heeft zich hier vooralsnog niet in
verdiept, omdat daar geen verzoek toe is gedaan door het kabinet.
12.39
Reserveringsgegevens zoals namen en telefoonnummers
die klanten bij restaurants en café's opgeven, worden gebruikt voor
bron- en contactonderzoek. Dat wil het kabinet. Als er dan iemand
die besmet is met het coronavirus in dezelfde eet- of
drinkgelegenheid aanwezig is geweest, dan kan de lokale GGD andere
klanten daarover informeren.
Het gaat om de namen en telefoonnummers die klanten opgeven als ze
een tafeltje reserveren bij bijvoorbeeld een restaurant.
12.37
Elke zorgprofessional moet zelf en individueel
kunnen beslissen over de inzet van persoonlijke
beschermingsmiddelen. De werkgever moet die dan aanleveren of
vergoeden. Dat staat in de nieuwe richtlijn, Veilig werken in
verband met Covid-19, die donderdag is gepresenteerd.
"Ik ben daar blij mee, maar dat het sneller had gekund en gemoeten,
laat dat duidelijk zijn. Elke dag onbeschermd werken, was er eentje
teveel, zegt vicevoorzitter van de FNV Kitty Jong.
12.00
PSV-verdediger Denzel Dumfries volgt tot en met het einde van dit seizoen een individueel trainingsprogramma. Dat hebben de voetballer en de club 'in goed overleg' besloten. Dumfries (24) was woensdag aanwezig bij een Black Lives Matter-demonstratie in Rotterdam. Niet alle aanwezigen daar hielden zich aan de noodverordening die is uitgevaardigd in verband met corona.
"Hoewel de voetballer persoonlijk alle veiligheidsvoorschriften in verband met corona respecteerde, achten hij en PSV het verstandig om geen risico’s te nemen."
11.00
De uitbraak van het coronavirus heeft een
'beperkte' invloed gehad op de deelname van zuigelingen aan het
Rijksvaccinatieprogramma, meldt het RIVM.
Het aandeel kinderen dat de afgelopen maanden de eerste
BMR-vaccinatie heeft gekregen (tegen bof, mazelen en rode hond) was
circa vijf procent lager dan vorig jaar.
10.15
Het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) heeft aangifte gedaan tegen een 24-jarige man die tijdens de coronapiek onbevoegd medische handelingen heeft uitgevoerd. "Tijdens de piekdrukte als gevolg van de coronacrisis zijn de eisen om in de zorg te werken op landelijk niveau versoepeld om tekorten in de zorg op te vangen. In deze periode heeft korte tijd iemand bij ons gewerkt die misbruik heeft gemaakt van deze versoepeling en niet voldoende was gekwalificeerd", aldus het ziekenhuis.
8.45
De coronapersconferenties van het kabinet trekken
steeds minder kijkers. Woensdag keken via de NPO, RTL
en SBS bijna 3,9 miljoen mensen, blijkt uit cijfers van Stichting
KijkOnderzoek. Dat zijn er zo'n 1,8 miljoen minder dan twee weken
geleden.
8.37
Om te voorkomen dat na de zomer iedereen weer
tegelijk het openbaar vervoer of de auto gaat gebruiken, moeten
werknemers gestimuleerd blijven om thuis te werken. In het onderwijs
moet er een combinatie gevonden worden van online en fysiek
onderwijs. Dat adviseert de Denktank Coronacrisis, een initiatief
van de Sociaal-Economische Raad (SER).
8.30
In het corona-dashboard van het kabinet wordt een
grens opgenomen van veertig ziekenhuisopnames per dag, gemiddeld
over de afgelopen drie dagen. 'Om maximale controle over het virus
te houden' is het belangrijk onder die grens te blijven, zegt
'corona-minister' Hugo de Jonge. Hetzelfde geldt voor tien opnames
op de intensive care per dag, gemiddeld over drie dagen.
7.28
Veel kinderen uit groep 8 kunnen vanwege de
coronacrisis geen praktisch verkeersexamen doen. Veilig Verkeer
Nederland heeft voor deze leerlingen een eenmalig alternatief
bedacht: de praktijktoets thuis. Deze toets is gericht op de route
naar de nieuwe school voor voortgezet onderwijs. Wanneer kinderen
deze route de komende weken met hun ouders oefenen kunnen zij nog
dit schooljaar hun verkeersdiploma in ontvangst nemen.
7.11
De 'intelligente lockdown' heeft aanbieders van
deelauto's onverwachte groei opgeleverd. Waar ze door maatregelen
tegen het nieuwe coronavirus in maart nog een harde klap kregen, is
het gebruik van gemeenschappelijke auto's volgens SnappCar en
Greenwheels nu hoger dan een jaar geleden. Dat komt volgens de
bedrijven vooral doordat reizigers het openbaar vervoer nog mijden
wegens de virusuitbraak.
7.03
Alle praktijklessen voor EHBO, reanimatie en BHV
(bedrijfshulpverlening) kunnen weer veilig van start. Er is een protocol opgesteld met nieuwe richtlijnen
volgens de coronamaatregelen. Het
gaat onder meer om het oefenen van vaardigheden op anderhalve meter
afstand, speciale hygiënemaatregelen en looproutes tijdens de
cursussen.
7.00
De burgemeester van Tilburg heeft geprobeerd te voorkomen dat de eerste coronabesmetting in Nederland nog diezelfde avond live op televisie bekend werd gemaakt. Theo Weterings wilde tijd om de crisisorganisatie op te starten en zich voor te bereiden op een mediastorm, maar ‘Den Haag’ ging niet in op dat verzoek. En dus hoorde Nederland op donderdag 27 februari tijdens een live NOS-uitzending dat de eerste coronapatiënt in het TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg lag.
6.01
Het aantal buitenlandse toeristen in Nederland
neemt dit jaar met ruim de helft af ten opzichte van vorig jaar. Dat
verwacht het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC)
ondanks de versoepelingen voor vakanties die verschillende landen de
afgelopen periode doorvoerden. Ook het aantal Nederlandse toeristen
die in eigen land op vakantie gaan valt dit jaar fors lager uit.
6.00
Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) viert
donderdag, deels samen met onderwijsminister Arie Slob, de
'nationale slaagdag'. Geslaagde middelbare scholieren kunnen
(nogmaals) de vlag met schooltas uitsteken.
Door het coronavirus gingen de centraal eindexamens niet door en waren er ook geen echte examenfeesten. "Nu de deuren van de scholen weer open mogen, hoeven de meeste eindexamenscholieren eigenlijk niet meer naar binnen. Wat een vreemd moment om de middelbare school af te ronden. Ik hoop dat er vandaag veel vlaggen uit kunnen, zoals de jaarlijkse traditie. Achter iedere vlag schuilt een leerling die zich niet heeft laten stoppen door een pandemie", aldus Slob in een bericht van het LAKS.
4.47
Zorgverleners hebben momenteel een tekort aan
handschoenen. Dat schrijft minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid)
in een brief aan de Tweede Kamer. Er zijn wel genoeg schorten, brillen en mondkapjes om aan de vraag van zorginstellingen te voldoen, stelt de minister.
3.35
Het kabinet brengt donderdag in de Tweede Kamer
opnieuw verslag uit van de strijd tegen het
coronavirus. In plaats van de fractievoorzitters van de verschillende partijen, zijn het nu vaak de zorgspecialisten die dat debat voor hun rekening nemen.
3.30
De studentenraad van de Universiteit van Amsterdam
(UvA) en het bestuur van de onderwijsinstelling staan donderdag
tegenover elkaar in de rechtbank in Amsterdam. De raad spant een
kort geding aan tegen het universiteitsbestuur vanwege
surveillanceprogramma Proctorio, dat door de UvA gebruikt wordt om
studenten in de gaten te houden tijdens onlinetentamens.
Ook studenten van de Universiteit van Tilburg trokken al aan de bel over het gebruik van het surveillanceprogramma.
0.01
Door de coronamaatregelen zijn minder mensen
getrouwd. Van half maart tot en met half mei halveerde het
aantal stellen dat elkaar het ja-woord bijna tegenover een jaar eerder.
Alleen op 'mooie data', zoals 20 april 2020, traden nog relatief veel
stellen in het huwelijk. Dat meldt het Centraal Bureau voor de
Statistiek (CBS).
Vanaf half maart mochten maximaal dertig mensen aanwezig zijn bij bruiloften. Ook werd de horeca toen gesloten om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Daardoor konden bruidsparen vaak alleen terecht in de trouwzaal van het gemeentehuis omdat de deuren waren gesloten van de locatie die ze hadden geboekt.