Video

Ruiming nertsenfokkerijen wordt uitgesteld tot dinsdag vanwege rechtszaak Animal Rights

4 juni 2020 om 17:22 • Aangepast 12 juni 2020 om 08:57
nl
Nertsenfokkerijen met coronabesmettingen kunnen pas vanaf dinsdag worden geruimd. Dat bevestigt het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit aan Omroep Brabant. Dierenrechtenorganisatie Animal Rights is een rechtszaak begonnen tegen de beslissing om fokkerijen vanaf vrijdag te ruimen. Daardoor moet de ruiming worden uitgesteld tot na de rechtszaak, die maandag plaatsvindt in Den Haag.
Profielfoto van Ron Vorstermans
Geschreven door

Erwin Vermeulen, de uit Veldhoven afkomstige woordvoerder van Animal Rights, hoopt dat de ruiming helemaal niet doorgaat. "Volgens de overheid en het RIVM was er geen gevaar voor de gezondheid van omwonenden. Nu de druk vanuit de gemeente en de politiek oploopt, wordt er opeens wel besloten te ruimen. Dat is populistisch ingegeven."

Minister Carola Schouten van Landbouw wilde de besmette nertsenfokkerijen vanaf vrijdag laten ruimen. Het gaat in onze provincie tot op heden om zes bedrijven met acht vestigingen in Beek en Donk, De Mortel, Deurne, Gemert, Landhorst en Milheeze.

Nertsenfokkers leggen zich neer bij overheidsbesluit
De nertsenfokkers zelf leggen zich neer bij de ruiming van hun bedrijven. "We zullen ons niet verzetten, omdat ook wij niet weten wat het virus op de langere termijn doet. We zijn geen virologen", zegt directeur Wim Verhagen van de Nederlandse Federatie van Edelpelsdierenhouders (NFE).

Het is een rigoureuze maatregel, zegt Verhagen. "Het besluit om te ruimen komt hard aan bij deze ondernemers. Dit gaat niet zonder emoties, want voor deze ondernemers is de fokkerij hun levenswerk. Maar wij begrijpen dat het ministerie geen risico's wil nemen met de volksgezondheid, ook al zien wij dat veel nertsen niet ziek zijn. Het is ook hard omdat het moederdieren en hun pups zijn."

De pelsdieren worden vergast. Daarna worden de stallen leeggehaald en worden de dode diertjes naar Rendac, het destructiebedrijf in Son, gebracht.

Gemeente wil houders bijstaan
Ook de burgemeester van Gemert-Bakel, Michiel van Veen, vindt dat het gezondheidsbelang het zwaarst weegt. “We hebben als gemeenteraad een duidelijk standpunt ingenomen: de volksgezondheid is leidend." In zijn gemeente worden de bedrijven van vier nertsenhouderijen geruimd. Gemert-Bakel is de gemeente in ons met de meeste nertsenfarms (21).

Van Veen leeft ook mee met de nertsenhouders. “We dragen natuurlijk ook de zorg voor de mensen. We willen hen bijstaan. Nertsenhouders zien hun baan verloren gaan. Ik heb gesproken met beide nertsenhouders in onze gemeente (eigenaar van meerdere bedrijven, red.), Het maakt echt wel wat los. Ik geloof niet dat de vlag uit kan. Voor een aantal mensen, die een mooi bedrijf hebben, heeft dit een grote impact.”

Nertsenhouders
Nederland telt ongeveer 140 nertsenfokkerijen met in totaal 808.000 moederdieren, die doorgaans in mei jongen werpen. De nertsenfokkerij als geheel is per 1 januari 2024 verboden in Nederland. Het bont van de dieren vindt zijn afzet met name in Azië, Rusland en de Verenigde Staten.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.