Ruiming van nertsen is een tijdrovende klus, zo gaat het in zijn werk
De dieren worden naar een bak op wielen van één bij één meter gelokt. Bovenop de bak zit een luik waar de nertsen doorheen vallen. De bak is gevuld met koolstofmonoxide. Volgens de NVWA zijn de dieren al na tien seconden bewusteloos.
Het duurt dan nog ongeveer tien minuten voordat de dieren volledig het leven laten. Dat weet de NVWA sinds de eerste ruiming in Deurne van afgelopen zaterdag. Door plexiglas kan men zien of de dieren zeker dood zijn. Als één van de dieren toch nog leeft, moet gewacht worden totdat een volgende 'lading' de bak in kan. Daarna gaan de dieren naar destructiebedrijf Rendac in Son.
Intensief
Volgens de NVWA is het ruimen een intensieve en zware taak voor het personeel. Ze moeten daarom elke twee uur verplicht pauze houden in een speciaal daarvoor aangewezen ruimte om op adem te komen. De NVWA houdt in de gaten of de dieren ‘op een verantwoorde wijze worden behandeld en gedood’. Een onafhankelijke Dierenwelzijnscommissie ziet daarnaast toe op het correct behandelen van de nertsen, aldus een woordvoerder.
Volgens de arboregelgeving mag het personeel maar een vast aantal uren doorgaan met het ruimen, maar vanwege de crisissituatie wordt er langer doorgewerkt. Het ruimen van één locatie kan dagen duren.
Pas als de hele operatie is afgerond en alle nertsenfokkerijen waar het coronavirus is vastgesteld zijn geruimd, wordt het totaal aantal geruimde dieren bekendgemaakt, zegt de NVWA. Dat is waarschijnlijk aan het eind van de komende week. Alleen al in Deurne zaten ongeveer 1600 moederdieren met gemiddeld vijf jongen per moeder. De andere locaties zijn nog groter.