Farmers Defence Force werpt zich op als hoeder van de nertsenfokkers

9 juni 2020 om 15:14 • Aangepast 16 juni 2020 om 14:54
nl
Farmers Defence Force (FDF) heeft de afgelopen week al diverse malen nertsenhouders gewaarschuwd dat er bij hun met corona besmette bedrijven acties op til waren. Dit meldt Mark van den Oever uit Sint Hubert. De voorman van de boerenbelangenclub komt graag op voor de geplaagde sector.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

Tot nu toe zijn demonstraties bij nertsenhouderijen uitgebleven, al werden die vorige week woensdag wel aangekondigd. Ook zijn er geen nertsen losgelaten, wat maandagavond op de social media rondzong.

Helpende hand
Farmers Defence Force werd vorig jaar opgericht en kreeg de meeste bekendheid in de discussie over het stikstofbeleid van de provincie en het kabinet. De hoge organisatiegraad maakt het echter ook mogelijk om boeren en dus ook nertsenfokkers op andere fronten bij te staan. Via onder meer Facebook kunnen de tienduizenden leden elkaar op de hoogte houden en indien nodig de helpende hand toesteken. Zoals in deze coronatijd.

Het geeft volgens Van den Oever geen pas juist in deze periode acties te voeren of ermee te dreigen. Zo gauw er signalen zijn die erop wijzen dat er wat op stapel staat, worden betrokken fokkers geïnformeerd, laat Van den Oever weten.

“Afgelopen weekend was dat het geval. Toen vingen we op dat er mensen van Animal Rights bij bedrijven waren die werden geruimd. Een aantal bestuursleden van onze organisatie zijn wezen kijken, maar uiteindelijk was er niks aan de hand.” Mocht het nodig zijn, dan kan FDF snel mensen optrommelen om eventueel in te grijpen, al is dit nog niet nodig geweest.

'Nertsen losgelaten'
Maandag leek de situatie dreigender. Een inwoner van Nijmegen had getwitterd dat er ’s avonds of ’s nachts nertsen zouden worden bevrijd. Waar was niet duidelijk, maar direct ging er vanuit het FDF een waarschuwing rond dat dit ergens in ons land zou kunnen gebeuren. Het bleek loos alarm, maar ook de politie was er inmiddels op aangeslagen.

Ze sprak met de verspreider van de oproep, nam contact op met een bedrijf dat dinsdag zou worden geruimd en seinde ook onder meer de gemeente Sint Anthonis in. Vier besmette fokkerijen staan in Landhorst, een kerkdorp van deze gemeente.

Burgemeester Marcel Fränzel van de gemeente Sint Anthonis bevestigt dat hij door de politie is bijgepraat. Hij meldt ook dat er achter de schermen overleg is met nertsenhouders om eventuele problemen te voorkomen. Verder wilde hij nog geen toelichting geven. De gemeente Deurne kwam met een vergelijkbare reactie: "Op het moment dat we signalen ontvangen, handelen wij naar bevind van zaken." Vanwege een ruiming in Beek en Donk werden uit voorzorg extra boa's ingezet en werd de weg afgezet. Een woordvoerder van de gemeente Laarbeek, waar dit dorp onder valt: "We waren alert op mogelijke demonstranten."

'We zitten er bovenop'
De politie laat nog weten dat ze ‘uiteraard alert’ is dat er tijdens surveillances een oogje in het zeil wordt gehouden bij de bedrijven die geruimd worden. “We begrijpen dat fokkers onrustig worden van de geruchten en we nemen die dan ook serieus”, aldus de woordvoerder. “We zitten er bovenop.”

Erwin Vermeulen van dierenrechtenorganisatie Animal Rights distantieert zich van de diverse dreigementen. "De nertsenhouders hebben het al moeilijk genoeg. Bij hen demonstreren is zinloos, het doet de zaak geen goed. De rechter heeft vrijdag uitspraak gedaan, het woord is nu aan de politiek. Dat is ook de reden waarom we maandag in Den Haag hebben geprotesteerd. Dat er geruchten de ronde doen noem ik een soort van volkspsychose."

Toch hield het ministerie van Landbouw eind vorige week nog rekening met acties van Animal Rights. "Die angst was echter niet gebaseerd op bevindingen van de politie of de AIVD, ze was ingegeven door geruchten in de pers, moest de landsadvocaat toegeven", aldus de Veldhovense actievoerder.

LEES OOK:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.