Brabander blijft in de corona-zomervakantie graag dicht bij huis
Dat blijkt uit een enquête onder bezoekers van de app en de website van Omroep Brabant. Door de coronacrisis denken veel Brabanders heel anders over hun vakantie.
Hoeveel mensen gaan er dit jaar eigenlijk op vakantie?
- Normaal gesproken gaat zo'n 86% van de Nederlanders op zomervakantie.
- Dit jaar is dat volgens onze enquête in Brabant slechts 48%.
Hoeveel invloed heeft corona op de plannen?
- Volgens 56% heeft corona veel invloed gehad op de zomervakantie.
- Volgens 32% heeft het virus enige invloed.
- 12% stelt dat het virus geen invloed heeft gehad op de plannen.
Waar gaan ze naartoe?
- Bijna de helft van de mensen die op vakantie gaan, blijft in Nederland: 41%.
- Van hen blijft weer een kleine helft in Brabant, ook een kleine helft weet nog niet waar.
- Bijna de helft van de mensen die op vakantie gaan, gaat naar het buitenland: 45%.
Veel vakantiegangers wachten tot het laatste moment met boeken. Dat valt ook campings in de provincie op: "We hebben zoveel gasten die bellen en zeggen, ik weet het nog niet zeker", vertelt Coby Mathijssen van Hof van Overveld in Prinsenbeek. "We vragen nog maar niet om geld als de mensen onder voorbehoud reserveren, dat heeft geen zin."
Ook bij andere campings zijn ze daar wat losser in. Ze vrezen dat ze anders alleen maar bezig zijn met terugboeken en dat schiet ook niet op.
Het feit dat dinsdag bekend werd dat de campings op 15 juni hun sanitair mogen openen is goed nieuws voor de campings. Al waren ze bij De Paal in Bergeijk al heel blij met hun boekingen. De middelste vier weken van de vakantie liepen daar al goed en de eerste weken van juli en de laatste weken van augustus, als nog niet heel Nederland schoolvakantie heeft, gaan beter dan voorgaande jaren.
Bij De Bergen in Wanroij zien ze opvallend veel mensen uit de omringende gemeenten die al een plekje hebben gereserveerd. Ook een beeld dat Corry Mathijssen van Hof van Overveld herkent: "We hebben boekingen van mensen uit Breda, Zevenbergen en Prinsenbeek zelf. Dat is wel opvallend."
De gasten van Hof van Overveld hebben gekozen voor Brabant:
"Als je beperkingen niet kunt relativeren, kan je vakantie een probleem zijn en blijven."
Uit de enquête blijkt ook dat mensen graag dicht bij huis blijven tijdens deze zomervakantie. Ze hebben vooral geen zin in een vakantie in het buitenland als daar een lockdown dreigt. Hoe moeten ze dan naar huis? Wat moeten ze doen als ze daar ziek worden? Ook zijn ze bang om niet bij hun bestemming aan te komen door reisbeperkingen of dat de accommodatie niet open blijkt te zijn en dat ze dan hun geld niet terug krijgen.
Dat mensen niet ver weg op vakantie gaan heeft niet eens zozeer te maken met het virus of angst ervoor, denkt Ondrej Mitas van Breda University of Applied Sciences en docent statistiek, toerisme en geluk. Het zijn de beperkingen waar mensen slecht op reageren. "Hoe ga je daarmee om?", vraagt hij zich af. "Als je die restricties niet kunt relativeren dan kan het een probleem zijn en blijven. Maar accepteer je ze en ga je kijken naar wat er wél nog mogelijk is, dan hoeft het geen groot probleem te zijn."
Veel mensen gaan nu kamperen. Voor de één een gruwel en voor de ander het hoogtepunt van de zomer. "Die tweede groep zal aanzienlijk minder moeite hebben met de beperkingen door corona dan de eerste groep. Maar het is wel beter voor de planeet", lacht Mitas.