Boze kermisexploitanten bezetten Malieveld in Den Haag, protest rustig verlopen
Een van de sprekers was advocaat Lex de Jager, die aankondigde dat er woensdag een kortgeding dient voor de rechtbank in Den Haag. Daarin zal worden aangedrongen op een snelle versoepeling van de maatregelen. De kermisexploitanten willen graag zo snel mogelijk weer aan de slag. Het is niet eerlijk dat bijvoorbeeld attractieparken wel open mogen zijn en kermissen niet, vinden ze.
Ook onder meer Tweede Kamerleden Thierry Baudet van Forum voor Democratie en Wybren van Haga van Groep-Van Haga hebben de demonstranten toegesproken. "De kermissector hoort bij de Nederlandse cultuur. Het is een traditie die nu wordt aangevallen, net als het sinterklaasfeest", hield Baudet zijn toehoorders voor.
Huiswaarts
Door de sprekers en de politie werden de demonstranten meermaals opgeroepen om anderhalve meter afstand tot elkaar te bewaren. De sfeer op het Malieveld was gemoedelijk. Na alle toespraken zijn de meeste demonstranten weer vertrokken. Ze gaan met hun kermiswagens weer huiswaarts of in een pendelbus naar het ADO stadion waar de overige attractievoertuigen staan.
Vanwege de grote drukte had de gemeente Den Haag besloten wat meer wagens toe te laten bij het Malieveld. Eerder wilde de gemeente Den Haag maar maximaal tien wagens op het Malieveld hebben. Alle anderen moesten hun attractie achterlaten bij het stadion en worden met pendelbussen naar het Malieveld gebracht.
Mathieu Martens is sinds 1999 exploitant in de kermisbranche. Hij en andere exploitanten in de regio Breda zijn om negen uur 's ochtends in een colonne met hun attracties richting Den Haag gereden.
'We hebben geen andere keuze'
“Er zijn meer dan duizend kermisfamilies in Nederland en een groot deel daarvan is richting Den Haag vertrokken om te protesteren”, zegt Martens. “En we zullen wel moeten. We hebben geen andere keuze.”
Bekijk hier hoe kermisexploitanten vanuit Bergen op Zoom naar het Malieveld vertrekken:
De start van het kermisseizoen viel in maart in het water vanwege de coronacrisis. De kermisexploitanten zijn kwaad omdat ze niet weten wanneer ze weer open mogen. Er is ook geen noodfonds waar ze financieel uit kunnen putten. “Het stappenplan van het ministerie zegt niets over ons. We zitten zonder perspectief thuis op de bank.”
Dat is precies de zorg van organisator Hans van Tol. Hij snapt niet dat pretparken wel open mogen en kermissen niet. "Het gaat er niet eens om de oneerlijkheid. Maar het gaat erom dat er niet een hele branche straks verloren gaat."
Vijftien maanden zonder inkomen, dat houdt geen hond vol.
Ook kermisexploitant Frank Vale uit Bergen op Zoom is ontdaan door de situatie. "Onze complete branche is stilgelegd. We zijn gezonde bedrijven, maar als we na 1 september nog niet open gaan, gaan we wéér een mindere periode in. Vijftien maanden zonder inkomen, dat houdt geen hond vol. We hebben het gevoel dat we vergeten worden, terwijl we het oudste volksvermaak zijn dat er is."